• Deze week werden we verrast door de aanmelding van een, voor sommige spelers, oude bekende. Niels wilde graag weer bij RCL komen voetballen, en in de JO19-2 was er nog net een plekje over. Daarmee komt het aantal spelers in het team nu op 16. Dat aantal blijkt overigens geen overbodige luxe, als je kijkt naar het aantal spelers dat in de ‘uitputtingsslag’ van vandaag kampte met pijntjes of kramp. De eerste wedstrijden in de JO19 competitie laten zien dat sommigen echt nog wel even moeten wennen aan het fysieke element en de toegenomen snelheid en intensiteit.

  Het minder leuke nieuws deze week kwam van Francisco, die een aantal weken uitgeschakeld zal zijn met knieklachten. Een stand-in voor Francisco bleek voor vandaag niet te vinden in de andere teams, maar gelukkig was daar dus opeens Niels. Daarmee kon de JO19-2 in ieder geval met genoeg spelers afreizen naar Zoeterwoude-dorp. RCL begon zodoende met 15 spelers aan de wedstrijd, thuisclub SJZ had er 14 op het wedstrijdformulier staan. Dat laatste zal in de loop van dit verslag overigens een niet geheel onbelangrijk detail gaan blijken.

  Het wordt bijna traditie, ook deze uitwedstrijd was er een probleem met het vinden van een scheidsrechter. Toen er eindelijk een vrijwilliger aangewezen was werd er voor de aftrap door beide teams nog even luidkeels gezongen voor de jarige Jaïr, die dit op de middenstip enigszins gelaten onderging. RCL begon wat schuchter aan de wedstrijd, het eerste gevaar kwam van groen-wit dat met inschuivende mensen ervoor zorgde dat de verdediging tegen vier aanvallers man tegen man stond. Na een minuut of 5 was daar het eerste gevaar namens RCL toen Jaïr knap de bal veroverde net voor de middellijn, door de as Gent aanspeelde waarna Kjell op avontuur werd gestuurd. Het strakke schot verdween net naast de linker kruising. Ook het eerste gevaarlijke moment van SJZ eindigde even later net naast het doel van Meshaal. RCL kroop uit z’n schulp wist toch al vrij snel te scoren. Een prima aanval over rechts belandde bij Kjell, die Joran vrij zag staan. Een bekeken knal betekende een 0-1 voorsprong voor RCL.

  RCL begon prima te voetballen en legde een aantal sterke aanvallen op de mat. Het team had alleen moeite die te verzilveren. Kjell was het eindstation van één zo’n prima aanval waarbij meerdere over schijven de weg naar het doel werd gevonden. De bal verdween uiteindelijk net naast het doel, terwijl even later diezelfde Kjell na een flinke sprint op een slimme pass van Joran net iets later bij de bal was dan de uitkomende keeper. Het was zeker geen eenrichtingsverkeer, ook SJZ was een aantal maal flink gevaarlijk. Eerst ging een schot rakelings naast en even later werd zelfs de buitenkant van de paal geraakt. Een counter van RCL over links begon bij Rishendel. Zijn crosspass bereikte Joran net niet maar de afgeslagen bal belandde bij Gent, die de bal oppikte en van afstand geweldig raak poeierde: 0-2.

  Vervolgens waren de gevaarlijke momenten weer even voor SJZ. Eerst wist Meshaal door op tijd ver uit zijn doel te komen een aanval onschadelijk te maken, werd zijn doel bestookt met een afstandsschot en even later een schot na een goede crosspass dat gelukkig ruim over het doel verdween. Halverwege de eerste helft was er tijd voor een drinkpauze, want het was behoorlijk warm op het kunstgrasveld. In het vervolg van de eerste helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Bij beide teams begonnen er hier en daar pijntjes op te spelen en werd er een aantal maal gewisseld. Er was nog een serie hachelijke momenten voor het RCL doel, waar een aantal spelers heldhaftig lijf en leden in de strijd gooiden om een serie schotpogingen te blokkeren voordat RCL de bal uiteindelijk weg -wist te werken. Aan de overkant was er een snelle uitbraak over links, waarna Levi na zijn rush met een verrassende actie langs de achterlijn de ruimte vond voor een hoge voorzet op Kjell. Helaas was de bal enkele centimeters te hoog gegeven, want Kjell kwam wel aan de bal maar kon er nét geen richting aan geven.

  Na de limonade begon RCL wél scherp. Rishendel won een duel, speelde Levi aan waarna Jayden de bal met de punt van zijn schoen uit de lucht pikte en met een acrobatisch hoogstandje de 0-3 binnen prikte. RCL vierde even de teugels en kreeg na een dekkingsfout op een van de vleugels prompt de onnodige 1-3 om de oren uit een rommelige boerenkoolvoetbal aanval. Het leek een korte opleving van SJZ te zijn, de tegenstander leek er he-le-maal doorheen te zitten. Al vroeg in de tweede helft moest er een speler met flinke kramp gewisseld worden, terwijl ook andere spelers op hun tandvlees liepen. In het vervolg was het RCL dat de klok sloeg, het schortte alleen het afmaken van de kansen. Joran schoot uit de afgeslagen bal na een hoekschop van Jayden knap op het doel maar de uitstekende keeper van SJZ bleek een sta-in-de-weg. Ook na de volgende hoekschop bracht de keeper redding waarop een schot van Gent rakelings naast verdween. Een indraaiende hoekschop van Jayden kwam via de lat het veld weer in en belandde bij Jaïr, die de bal aannam en vervolgens een ongenadige beuk kreeg, zonder dat de bal gespeeld werd, maar waarvoor de scheids weigerde een penalty te geven.

  Ook RCL raakte vermoeid en het tempo zakte in, terwijl SJZ opeens een blik wisselspelers open getrokken bleek te hebben. Opeens zaten er zeven spelers in de dug-out van SJZ in plaats van de oorspronkelijke drie, waarvan er dus minstens 4 niet op het wedstrijdformulier stonden. Het verse bloed uit de JO19-1 (een team uit de eerste klasse) zou een doorslaggevende factor blijken. RCL moest toekijken hoe het 2-3 werd, 3-3 werd en even later zelfs 4-3. Waarbij eigenlijk alleen het laatste doelpunt een prima uitgespeeld doelpunt was waar weinig aan te doen was. Toch rechtte het team de rug en vocht voor wat het waard was om toch nog een punt over de streep te trekken. Het verzorgde voetbal was overboord gegooid en de toeschouwers waren getuige van ouderwets boerenkoolvoetbal van beide teams. Er werden nog een paar flinke beuken en schoppen uitgedeeld door SJZ, waarvan o.a. Floris het slachtoffer werd. Ze werden door de scheids ‘slechts’ afgedaan met een vrije trap, waar in een aantal gevallen een kaart toch echt op z’n plek geweest was. Een schot van Kjell ging net over terwijl een geweldige ‘save’ van de keeper op een hard schot in de hoek van Gent de verdiende gelijkmaker voorkwam.

  Met het laatste fluitsignaal leed RCL dus een zure nederlaag, waarvan de nare bijmaak lang bleef hangen. Het inbrengen van verse krachten uit een hoger team, en vooral méér dan toegestaan volgens de regels van de KNVB, voelde bij de Leiderdorpse spelers en fans als een zeer onsportieve gang van zaken. RCL JO19-2 heeft als team een prima wedstrijd gevoetbald en echt alles gegeven, complimenten voor inzet en strijdlust zijn zeker op hun plaats. Toch had het team, door zélf nog scherper te zijn voor het doel en de kansen te benutten, de punten gewoon mee naar Leiderdorp kunnen nemen. Het mocht niet zo zijn.

  Volgende week staat er een thuiswedstrijd tegen MMO op de kalender. Ook dat lijkt één van de sterkere teams in de competitie, ze wonnen deze zaterdag met liefst 7-0 van Bernardus, dus opnieuw wacht waarschijnlijk een spannende wedstrijd. Hopelijk zijn dan alle pijntjes weer vergeten en is iedereen fit en klaar voor een stevige pot voetbal. Tot zaterdag!