• Voor het eerst in weken stond er voor RCL JO19-1 weer een wedstrijd op het programma. De eerste wedstrijd van de nieuwe competitie nog wel, met (op Oegstgeest na) allemaal nieuwe tegenstanders. Op het vrijwel verlaten Stompwijkse sportcomplex (de kantine zat zelfs nog op slot bij aankomst) was de plaatselijke JO19-1 de tegenstander, een team dat in de vierde klasse (één klasse lager dus) van de bekercompetitie alle wedstrijden gewonnen had. RCL bracht op deze buitengewoon warme herfstzaterdag, in het laatste weekend van oktober nota bene, 13 spelers op de been. Op Gent en Simon na was iedereen aanwezig. Stompwijk had een aanmerkelijk drukker bezette reservebank, er stonden 18 spelers op het wedstrijdformulier.

  RCL begon duidelijk scherper aan de wedstrijd als de tegenstander. Er werd afgetrapt en van achteruit begon RCL aan de opbouw van de eerste aanval over rechts. Joran passte breed op Dimas, Sander legde vervolgens de bal af op Tom die diagonaal de openingstreffer in de kruising ramde: 0-1 en misschien een halve minuut gespeeld.

  Met de openingstreffer was het wel even gedaan met de spectaculaire momenten in de wedstrijd. Tegenstander Stompwijk gaf RCL alle tijd en ruimte om te voetballen, maar er zat veel onrust in het spel. Achterin speelde RCL de bal rustig rond, maar zodra het spel wat hoger op het veld werd voortgezet ging het snel mis door misverstanden of faute passjes. Er was veelvuldig balverlies (van beide partijen trouwens), het tempo lag laag en we zagen maar weinig beweging. Natuurlijk, het was relatief warm – maar toch. Bij één van de weinige gevaarlijk momenten van Stompwijk zagen we een half geblokt schot via het been van Floris over Meshaal heen caramboleren. Het was Bilal die de bal van de doellijn haalde door hem via de onderkant van de lat weg te poeieren. Voor RCL zagen we een diagonaal schot van Sander net voorbij de verre kruising vliegen.

  Toen na een half uur spelen de eerste wisselronde aanbrak was er – op de openingstreffer na – nog altijd weinig vermeldenswaardigs gebeurd. Dat zou gelukkig wel een ietsje veranderen. Eerst was er een kansje voor Stompwijk, waarbij Meshaal met de punt van zijn voet wist te redden, waarna Sem de bal in de doelmond oppikte en koeltjes uitverdedigde. Een prima pass van Floris, die de bal linksachter onderschepte en een flink aantal meters opstoomde, zette Sam zomaar voor de keeper. Die bracht redding en uit de kluts die direct daarna ontstond op de rand van het strafschopgebied van de thuisploeg was het Sander die uiteindelijk het doel kon bestoken. Het bleek uiteindelijk niet meer dan een rollertje te worden. Even later werd rechtsachter Berkay aangespeeld, die een behoorlijk eind kon opstomen langs de lijn. Hij gaf een diepe bal op Sam die een sprintduel aanging. Kjell leidde de aandacht van wat verdedigers af, maar bleef bewust van de bal, waardoor Sam een soort doortocht kreeg. Het harde lage schot dat volgde paste op de centimeter precies tussen de paal en keeper door: 0-2.

  RCL had weinig te duchten van Stompwijk en korte tijd na de 0-2 zagen we een uitstekende corner van de onvermoeibare Tom bij de tweede paal neerkomen. Jayden knikte de bal binnen, waarna de keeper de bal van achter de doellijn weer terug in het veld bracht. Kjell jakkerde daarna voor de zekerheid de bal opnieuw over de lijn, maar de 0-3 stond! Kort voor rust kreeg RCL via Berkay zelfs nog een laatste kans op meer. Hij begon opnieuw aan een rush, ging een één-tweetje aan met Sam en frommelde de bal vervolgens tegen de paal.

  Na de rust herhaalde zich het spelbeeld van het grootste deel van de eerste helft. RCL deed relatief rustig aan maar had alsnog weinig te duchten van Stompwijk. Wel had coach Bart de opstelling wat aangepast. In de eerste helft zagen we tegenover het 4-4-2 systeem van Stompwijk de twee centrale verdedigers Sem en Jaïr beurtelings inschuiven naar het middenveld. Na rust speelde RCL ‘vast’ in een 3-4-3 opstelling, met Jaïr als controlerende middenvelder achter Dimas op het middenveld. Die wat ongebruikelijke formatie was zo af en toe even zoeken qua veldbezetting, al leidde dat zelden tot gevaarlijke aanvallen van de tegenstander. Na een kwartier spelen kwam Sander terug in het veld en bij zijn eerste actie werd hij een met goede diepe bal op links op avontuur gestuurd door Jaïr. Hij wilde een voorzet met links geven maar onbedoeld vloog de bal met enorm effect precies over de keeper – en onder de lat: 0-4.

  In een lange sprint vanaf zijn plek linksvoor verdedigde Jayden uitstekend mee bij een snelle uitval van Stompwijk. Als laatst overgebleven rood-witter dwong hij de aanvaller tot een gehaast schot, daarmee een bijna zeker doelpunt voorkomend. Het rollertje dat volgde was een makkelijke proi voor Meshaal, die even later toch ook nog even een serieuze redding moest verrichten om zijn langverwachte ‘clean sheet’ veilig te stellen.

  RCL was eigenlijk het laatste halfuur van de tweede helft in de aanval geweest, al lag het tempo toch net wat te laag om de tegenstander volledig van de mat te spelen. Het was opnieuw Sam die de eindstand op het wedstrijdformulier wist te zetten. Een eerste voorzet vanaf rechts van Joran werd nog weggewerkt, maar toen diezelfde Joran de bal opnieuw voor het doel bracht kreeg hij de bal precies in de voeten van Sam. Die werd eigenlijk nauwelijks lastiggevallen en kreeg bijzonder veel tijd om van dichtbij hard en hoog de 0-5 binnen te schieten.

  Na het laatste fluitsignaal zaten de meeste spelers van RCL er behoorlijk doorheen. De warmte op het kunstgras, in combinatie met de beperkte wisselmogelijkheden hadden al met al best wat gevraagd van de spelers. De 0-5 overwinning was in ieder geval een goed begin van de nieuwe competitie. Lkkr mannen!

  Volgende week opnieuw een uitwedstrijd, bij SVO Buytenpark in Zoetermeer. Zij zijn als tweede geëindigd in hun bekerpoule, dus het zal ongetwijfeld wat minder makkelijk gaan dan vandaag.

  Succes zaterdag!
  Arjen