• Zonder vrijwilligers, geen RCL! In deze rubriek zetten we steeds één van hen centraal. Aan de hand van een aantal vragen leren we hen een beetje beter kennen. In deze aflevering komen er twee tegelijk aan het woord, namelijk Raymond Kromhout en Leo Hoogeveen. Zij zijn beiden leider van een jeugdteam van RCL en vertellen daar graag meer over. Beiden zijn sinds 2015 actief binnen onze club.

  Wie zijn jullie en wat doen jullie precies bij de club?

  Wij zijn Leo Hoogeveen (41) en Raymond Kromhout (40) en zijn twee hele enthousiaste jeugdleiders die al vanaf de MP’s actief zijn voor RCL. Vorig seizoen waren we samen de leiders van de JO9-11 en werden we meteen kampioen. Met ingang van het huidige seizoen zijn we als leidersduo uit elkaar gerukt om twee andere team succesvol te maken. Leo is nu leider van de JO9-4 en Raymond van de JO9-3. Hopelijk komen we aankomend seizoen weer bij elkaar in één team. Leo: ik ben getrouwd en vader van Sil (8) en Evi (5). Sil voetbalt dit seizoen in de JO9-4 en Evi in de JO7. Ik werk als verkoper bij Planet Group, een bedrijf in Leiderdorp dat gespecialiseerd is in bedrijfskleding en kledingbedrukkingen.

  Raymond: ik ben getrouwd en vader van Brent (8) en Senna (5). Brent voetbalt nu in de JO9-3 en Senna zit op ballet. Ik werk als Hoofd Delivery Management bij Macaw, een IT-bedrijf gevestigd in Hoofddorp.

  (het kampioensteam, met links Leo en rechts Raymond)

  Hoe zijn jullie met RCL in aanraking gekomen?

  We kenden RCL al vanuit onze eigen ‘voetbalcarrières’ en daarnaast zijn onze zoons in de MP’s lid geworden.

  Waarom wilden jullie vrijwilliger worden?

  We vinden het allebei leuk om een jeugdteam te begeleiden. Als ‘fanatieke’ vaders voelen we ons sowieso betrokken bij het team van onze kids dus waarom dan geen leider worden. Daarbij nemen wij graag het heft in eigen hand, want we denken alles beter te weten ;-). Uiteraard willen we ook ons steentje bijdragen aan de vereniging, dus leider zijn is de ideale manier. Doordeweeks werken we allebei, anders zouden we ook wel training willen geven. Dit gaat nu helaas niet omdat de trainingstijden dit niet toelaten, dus beperken we ons tot jeugdleider.

  Wat vinden jullie zo leuk aan het leiderschap?

  Van een groep jongens een team maken waarmee we op een prettige manier willen presteren met daarbij heel veel plezier onderling. Het coachen van de jongens en ze iets bijbrengen in het veld staat voorop. Ook het betrekken van de ouders hierin is belangrijk. Op de een of andere manier vinden wij het een uitdaging om dit alles samen te brengen en er een steeds een mooie zaterdagochtend van te maken.

  Is het moeilijk om leider van een team te zijn? Moet je er bepaalde dingen voor kunnen?

  Verschillende kinderen met verschillende karakters. Sommige kinderen zijn minder goed te coachen, dus daarin moet je de aanpak aanpassen. Hetzelfde geldt voor benadering van de ouders. Verstand van het spelletje, gevoel voor organisatie en weten hoe je met kinderen en ouders omgaat zijn belangrijke aspecten. Bovenal moet je enthousiast zijn en dit overbrengen op de kids.

  Jullie proberen er vaak een feestje van te maken hebben we begrepen, hoe doen jullie dat?

  Het is belangrijk om een goede sfeer te creëren waarin de kinderen plezier hebben en tegelijkertijd worden uitgedaagd om te presteren. We benaderen de kinderen en de ouders op een enthousiaste en relaxte manier, we sporen ze aan en we bouwen aan de teamspirit. Dit laatste betekent dat we bijvoorbeeld na de wedstrijd altijd een tosti eten met elkaar en napraten.

  Verder willen we gewoon lol maken en moeten we het vooral niet zo serieus nemen. Neemt natuurlijk niet weg dat we willen winnen :-).

  Als de jongens uit jullie teams later terugdenken aan jullie als leiders, wat hopen jullie dan dat zij hebben onthouden?

  In 2017 zijn we dus met de JO9-11 kampioen geworden. Dit hebben we groots gevierd met een cup voor elke speler, champagne en een rit met een limousine van VVSB terug naar RCL. Dit was echt een groot feest en hopelijk kunnen de kids dit nog lang heugen. Daarnaast hopen we dat ze zullen onthouden dat plezier en de wil om te presteren prima samengaan.

  Als je iets zou kunnen wensen voor RCL of zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?

  Wat ons betreft zou er meer aandacht moeten zijn voor keeperstraining. Voorgaande jaren was er een training gericht op jongetjes die wilden keepen. Deze trainingen zijn er nu helaas niet meer. Verder merken we dat er veel aandacht binnen de club uitgaat naar de selectie-elftallen en veel minder naar de lagere teams. Zelfs in het jaar dat we kampioen werden met JO9-11 hebben wij alles zelf geregeld. Dit jaar merken we dit ook bij de JO9-3 en JO9-4, al wordt dit wel beter. Hierdoor is de binding met RCL nog niet altijd even sterk. Vanuit RCL hopen we in de toekomst meer enthousiasme vanuit het (jeugd)bestuur voor de lagere teams.

  Tot slot: waarom zouden meer mensen vrijwilliger moeten worden?

  Het is belangrijk dat het reilen en zeilen van een vereniging wordt opgepakt door vrijwilligers. Anders is er geen vereniging en zijn er geen activiteiten. Trainers en leiders zijn hard nodig om de kinderen te kunnen laten voetballen.

   

  Ook vrijwilliger worden? Kijk op https://www.rcl.nl/591/vrijwilligers-rcl/ voor meer informatie en hoe u zich aan kunt melden.

   

  Wil je iemand voordragen voor deze rubriek?