• Met de persco van Rutte en de Jonge het achterhoofd kwam er deze zaterdag een mooie schare fans mee uit Leiderdorp, onder het motto “Geniet er van nu het nog kan”. Vanaf morgen worden de eerstvolgende wedstrijden immers zonder publiek gespeeld. En geheel tegen de weersvoorspellingen in werd de wedstrijd onder een fel maar heerlijk warm najaarszonnetje afgewerkt. Het was dus genieten langs de lijn, in meerdere opzichten. Want binnen de kortste keren zou RCL JO19-2 op deze prachtige herfstochtend een hartverwarmend potje voetbal op de mat leggen.

  De JO19-2 kende deze week 3 afwezigen en daarnaast had Tim, na een weekje tussen de klamme lappen, aangegeven verre van fit te zijn. Gelukkig vonden we Joshua en Délano bereid om in te vallen, waarvoor dank! RCL JO19-2 begon aan de wedstrijd met Meshaal op doel en een verdediging bestaande uit Joshua, Jaïr, Délano en Floris. Op het startende middenveld vonden we Rishendel, Gent en Roy en in de aanval zouden Levi, Kjell en Jayden het gaan doen.

  Ondanks het voor sommige puberts vroege aanvangstijdstip – het was lang geleden dat we een wedstrijd voor het middaguur aftrapten - begon RCL behoorlijk fris en fruitig aan de wedstrijd. Er werd heel lekker gecombineerd waarbij de in gele shirts spelende thuisploeg nauwelijks de kans kreeg om er tussen te komen. RCL bood de lange gelegenheidskeeper van Foreholte na slechts enkele minuten spelen de kans om lekker in de wedstrijd te komen met een eerste schot op het doel, na een solo van Gent wist hij de goed gemikte bal vakkundig uit de kruising te tikken. Uit de hoekschop die volgde ontstond een chaotische kluts voor het doel van Foreholte, waar uiteindelijk een nieuwe hoekschop uit volgde. Die tweede hoekschop van rechts landde keurig bij de tweede paal, waar Joshua in kwam en leek te scoren. Het was echter een geschrokken verdediger die de bal in het eigen doel werkte: 0-1.

  Direct na de aftrap wilde Foreholte meteen iets terug doen en kwam gevaarlijk door over links. Via een goede tackle voorkwam Jaïr met hulp van de paal een doelpunt. Uit de hoekschop die volgde plofte de bal voor het doel, waarna een speler van Foreholte waarna deze van dichtbij kon binnentikken: 1-1.

  RCL was niet onder de indruk van de snelle gelijkmaker en ging onverstoorbaar door met lekker voetballen. Kjell was het eindpunt van weer een prrrima aanval, zijn schot eindigde met een luide knal op de buitenkant van de paal. Foreholte bood in deze fase best wat weerstand, maar gaf dan ook wel weer zoveel ruimte aan de speler in balbezit dat RCL redelijk makkelijk kon voetballen. Een volgende sterke aanval begon achterin bij Jaïr die de bal onderschepte en via Délano en Jayden kwam de bal bij Gent. Die legde op de achterlijn wat verdedigers in de luren voordat hij de bal panklaar legde voor Levi, die van dichtbij de bal binnen kon tikken: 1-2.

  Het Foreholte doel werd bij tijd en wijlen bijkans belegerd door RCL, waar bijna alle spelers zich rond de rand van het strafschopgebied bevonden. Mede door de drukte voor het doel van Foreholte probeerde RCL het maar een paar keer van afstand. Geen van deze schoten kon de lange keeper van Foreholte echter verrassen. Namens RCL moest Meshaal overigens ook een keer reddend optreden, hij maakte een afstandsschot prima onschadelijk. In korte tijd zagen we twee bijzondere beslissingen van de scheids, die ondanks duidelijke overtredingen het gebaar “doorspelen” maakte. Eerst kreeg Floris een enorme beuk, hij vloog echt een meter of twee door de lucht en even later werd Kjell overduidelijk gehaakt in het strafschopgebied van Foreholte, met balverlies tot gevolg. Langs de kant fronsten we de wenkbrauwen, gelukkig bleken het de enige twee ‘smetjes’ op de prima partij van de scheids. Al zou het grootste smetje na het laatste fluitsignaal plaatsvinden – daarover later meer.

  De JO19-2 liet zich niet van de wijs brengen en legde gewoon maar weer een aantal prima aanvallen op de mat. Eerst was het linksback Tim die opkwam en gevaar stichtte, er ontstond een chaotische kluts vlak voor de achterlijn links naast het Foreholte doel, met Joran die probeerde de bal in het doel te frommelen. Uiteindelijk kreeg hij de bal bij Jayden die de bal naast het doel schoot. Het was het laatste wapenfeit voor Tim, die aangaf niet fit genoeg te zijn om verder te voetballen. Even later was Délano het eindpunt van een snelle counter van RCL die vlot combinerend als een warm mes door de Voorhoutse boter sneed, maar het schot dat volgde was een makkie voor de keeper. Het was uiteindelijk Dimas die er als de kippen bij was toen de keeper een hard schot van Gent losliet en de rebound koeltjes binnenschoot: 1-3.

  Foreholte was al snel in de wedstrijd geswitcht naar een 4-4-2 opstelling en hanteerde de lange bal, doorgaans vanaf de keeper, als voornaamste wapen. De laatste RCL linie moest dus menigmaal lange sprintduels aangaan en alle zeilen bijzetten om deze gevaarlijke ballen in de enorme ruimte achter de Leiderdorpse verdediging onschadelijk te maken.

  RCL nam vanaf alle hoeken het doel onder vuur, zonder daarbij doel te treffen overigens. Achtereenvolgens Dimas, Kjell en Jayden waanden zich in een schiettent, voordat op slag van rust het net alsnog opnieuw gevonden werd. Na een uitstekende aanval over links werd Joshua gevonden in het stafschopgebied, die dreigde uit te halen maar de bal aflegde op Gent. Een mooie kapbeweging later lag de bal in de uiterste hoek achter de kansloze keeper.

  Kort na de limonadebreak wist RCL opnieuw te scoren, en wederom – het wordt misschien wat eentonig – na een goede aanval over links. Het spel werd verplaatst naar rechts, waar Dimas de vrijstaande Gent vond. Het droge, kiezelharde schot in de verre hoek was volstrekt onhoudbaar: 1-5. Na dit snelle doelpunt leek er iets geknapt bij Foreholte. RCL kreeg in het vervolg van de wedstrijd meer en meer ruimte, tijd en gelegenheid om lekker te voetballen. Het was dat de echte scherpte voor het doel ontbrak, anders had de eindstand zomaar een fenomenale score kunnen worden. Zo kopte Délano naast uit een hoekschop van Levi, die op zijn beurt een te makkelijk schot op de keeper afvuurde. Het was tóch Levi die de 1-6 wist te maken, met een knappe kopbal op een strakke corner van Jayden. In het RCL doel had Meshaal niet heel veel te doen, hij pakte een afstandsschotje en moest zo nu en dan een te scherpe diepe pass onderscheppen.

  Ondanks de zesde goal had RCL errug veel moeite met het vinden van het net. Vooral Joran leek zijn dag niet te hebben. Als eindstation van een goede aanval schoot hij hard op de paal, wat later uit een kluts op de lat en vervolgens een vrije schotkans hoog over de ballenvanger. Jayden gaf nog maar eens het goede voorbeeld door een leep passje van Gent, vanuit een kluwen van witte en rode sokken, bij de tweede paal binnen te tikken.: 1-7. Uit een volgende panieksituatie voor het Foreholte doel was het Joshua die een vrije positie had opgezocht en toen de bal werd teruggelegd de 1-8 kon binnenschieten. De goede voorbeelden bleken voor Joran z’n dag niet te helpen… inmiddels spelend vanaf links was zelfs een vrije schietkans alleen voor de keeper niet aan hem besteed. Overigens was Joran zeker niet de enige die wat lichtzinnig met de kansen om leek te gaan. Als team miste het oppermachtige RCL veel kansen, misschien wel veel te veel kansen. Foreholte bood de roodwitten alle ruimte om lekker te voetballen, er was zelden nog druk op de bal. In de eindfase was er echter nogal eens een gebrek aan scherpte.

  RCL stond in z’n geheel in het standje ‘aanvallen’ en liet de bezetting van de posities wat versloffen, waardoor een zeldzame tegenstoot van de geelhemden, op zich een goed uitgespeelde aanval, zo maar achter Meshaal verdween: 2-8. RCL was weer bij de les, Levi ging in een paar stevige duels op rechts goed door, heroverde de bal en legde breed op Dimas. Er volgde een mooie gebogen pass, die door Kjell knap in één keer uit de lucht in de uiterste hoek werd gemikt: 2-9.
  Ietwat lichtzinnig verdedigen door RCL leidde nog tot een vrije trap net buiten de 16, toen Roy als zesde verdediger ingreep en de bal toch echt ‘clean’ leek te veroveren. De vrije trap werd door Meshaal prima gepareerd. Een prima rush van Floris, helemaal vanuit de linksbackpositie opgestoomd leidde tot een pegel op de lat. Het was leuk om te zien hoe iedereen z’n best deed om Joran opnieuw in een scoringspositie te brengen. Dat leidde eerst tot een actie van Joran op de achterlijn, waarmee hij de bal bij Dimas wist te krijgen. Dimas scoorde daaruit zijn tweede van de dag, waarmee RCL de dubbele cijfers had gehaald.

  En jawel, het slotakkoord was dan toch voor Joran. De veelvuldige pogingen van zijn teamgenoten hem aan een doelpunt te helpen waren niet voor niets, vlak voor tijd was daar een uitgelezen mogelijkheid op de 11-2. En die viel dan ook zowaar, als laatste treffer van de wedstrijd. Beetje jammer was misschien het eerder genoemde grote smetje van de scheidsrechter, die na afloop een verkeerde einduitslag doorgaf: 3-10 in plaats van 2-11. Waarmee dat laatste doelpunt dus dan toch weer van de wedstrijdformulier verdween. Of misschien moeten we het er maar op houden dat de scheids dat eerste eigen doelpunt van Foreholte alsnog als een Foreholte-goal geteld heeft…

  Goed gevoetbald mannen! De coach van Foreholte vroeg zich af waarom RCL JO19-2 vierde klasse speelt, zo groot was het nivoverschil. Je zou kunnen zeggen dat zijn team jullie het voetballen misschien wel erg makkelijk maakte, maar aan de andere kant hebben jullie daar zelf gewoon uitstekend gebruik van gemaakt. We hebben talloze echt uitstekend uitgevoetbalde aanvallen gezien, mooie goals, slimme goals en zwaarbevochten goals. We hebben kortom van jullie genoten! En hartelijk dank natuurlijk aan de invallers, Délano en Joshua die op hun voetballoze zaterdag tóch graag een wedstrijdje wilden voetballen.

  Volgende week maar weer eens een thuiswedstrijd, tegen Teylingen. Ik begreep uit welingelichte bron dat de coach van Teylingen vandaag stond te scouten. De komende tegenstander zal dus precies weten hoe jullie spelen. Reken maar op een lastige wedstrijd, tegen een tegenstander die waarschijnlijk aanmerkelijk minder tijd en ruimte zal geven. Tot zaterdag!

  Arjen

   

   

  n.b. de foto's hieronder zijn gemaakt door Petra Dofferhoff.

  De compete serie is hier te vinden.