• De huidige door ‘Den Haag’ afgekondigde corona-maatregelen blijken meer impact te hebben op de mooie voetbalsport dan je in eerste instantie misschien zou denken. Niet trainen is een dingetje, natuurlijk. Maar wegens het niet kunnen trainen zijn door de KNVB de zogeheten “A-categorie” wedstrijden alle afgelast, de wedstrijden op de hoogste niveau's. Oók voor de jeugd. En aangezien er nog geen 15 competitieronden geweest zijn betekend dat dat er opeens een heleboel uitstekende spelers in lagere teams opduiken. En dát heeft weer veel invloed op de uitslagen, zo ook in de competitie van RCL JO19-2, de 4e klasse 01. We zagen een aantal onverwachte uitslagen voorbijkomen. Zo verloor Teylingen, een tweetal weken geleden nog met een extreem defensieve tactiek een valkuil voor RCL, van Ter Leede (Ter Leede-RCL: 1-7 ). En ook de wat zwakkere broeder uit de competitie, Quick Boys, wist de eerste punten te behalen tegen Oegstgeest (RCL-Oegstgeest: 3-2). En niet geheel verrassend had ook RCL’s tegenstander van de dag een aantal uitstekende spelers mee uit de JO19-1, die ook nog eens niet allemaal op het wedstrijdformulier stonden zo bleek achteraf. Het zou dan ook een lastige wedstrijd worden voor de mannen van de Leiderdorpse JO19-2, dat met 15 eigen spelers aan de wedstrijd begon.

  RCL begon aan de wedstrijd met Meshaal uiteraard op doel, Floris, Tim, Jaïr en Simon achterin, Tom, Gent en Dimas op het middenveld en Jayden, Kjell en Joran voorin. De eerste minuten na de aftrap was het spelbeeld wat rommelig, beide teams speelde wat onrustig. Uit zo’n rommelige situatie rond het strafschopgebied van Hillegom werd met een leep steekballetje Dimas opeens voor de boomlange keeper gezet. Die wist die eerste enorme kans voor RCL niet te verzilveren; hij stuitte op de uitschuifbenen van de keeper. En luttele minuten later was het opnieuw Dimas die een enorme maar moeilijke schotkans kreeg maar de bal maar half wist te raken. Het spel golfde aardig heen en weer, er was ontstond een derde grote kans voor RCL toen Kjell diep gestuurd werd en met een lange sprint op de keeper af kon. Ook nu wist de keeper met een sterke reflex van een uitschuifbeen de openingstreffer te voorkomen. De rebound was voor Tom die zijn geplaatste strakke schot rakelings over de lat zag gaan. Had RCL één van deze kansen weten te maken dan had de wedstrijd ongetwijfeld een heel ander verloop gekend. Nu bleef het spannend, al werd er door beide verdedigingen weinig weg gegeven. Hillegom speelde fysiek, maakte nogal wat kleine overtredingen en bij sommige RCL spelers meende de scheids – niet ten onrechte – wat frustratie te zien groeien.

  Direct na de eerste wisselronde zagen we de pas eerste gevaarlijke aanval van Hillegom, maar het was meteen raak. Het was niet eens een echte kans, maar op het uitstekende schot moest Meshaal het antwoord schuldig blijven: 0-1. De oude voetbalwet over zelf niet scoren deed duidelijk weer opgang.

  Binnen vijf minuten na de entree van Levi had de rechtsback van Hillegom al drie fikse overtredingen moeten maken om hem af te stoppen. Met name de laatste was eigenlijk wel gele kaart waardig, maar de scheids hield de kaarten nog in de broekzak. Levi krulde de vrije trap die volgde voor de voeten van Gent, die de bal kruislings net voorlangs het doel tikte. Er volgde een fase waarin Hillegom veel vervelende overtredingen maakte, hier en daar had zelfs de kwalificatie ‘smerig’ gepast. Met name de wat lichtere jongens bij RCL werden hier nogal eens de dupe van. Ook werd in de blauwwitte verdediging de bal veelvuldig het spreekwoordelijke stadion uitgejaagd – eenmaal moest wissel Simon zelfs zoeken op de parkeerplaats van de Bloemerd naar een rücksichtslos weggejakkerde wedstrijdbal. Een uitstekende RCL aanval leverde opnieuw geen treffer op toen Jaïr de bal onderschepte en Roy Kjell met een prima diepe bal wat ruimte bood om op de keeper af te gaan. Ook deze goede kans ging er niet in, het moeizaam tot scoren komen in open kansen begon RCL dus langzaam maar zeker wat op te breken. Een aanvallend hoogtepuntje was een actie van Gent die met een briljante hakbal Levi diep stuurde op links. Vlak voor het rustsignaal was daar dan toch de zo verdiende gelijkmaker. Jaïr nam een vrije trap en besloot, in plaats van een hard schot op het doel, de bal achter de verdediging te scheppen. De bal schampte het hoofd van Gent, en waar iedereen dacht de bal naast te zien gaan – de keeper incluis – rolde hij zomaar net langs de paal in het doel.

  Na de rust was het lichte overwicht van RCL verdwenen. Beide teams waren aan elkaar gewaagd, dus het was ontzettend spannend. Omdat Hillegom hun beste speler (een invaller uit het hoogste O19-team, nivootje vierde divisie) op Gent had gezet, bleef de RCL aanval een beetje verstoken van goede aanvoer terwijl Gent zelf z’n handen vol had aan deze zeer goede speler. Het was wel goed om te zien hoe de rest van het team het ‘uitschakelen’ van Gent oppakte, want ook zonder de vaste spil bleef het veldspel gewoon prima.

  Op een klein kansje voor Hillegom na, kort na rust, zagen we geen uitgespeelde kansen in de tweede helft. Namens RCL testte Levi de keeper met een afstandsschot. De gelijke stand en het wankele evenwicht tegen deze toch wat onverwacht sterke tegenstander noopte coach Laurens tot een aanpassing in het uitgestippelde wisselplan uit tactische overwegingen. Iets wat niet iedereen begrijpelijkerwijs kon waarderen.

  Misschien kwam het door de spannende wedstrijd, maar ook in de tweede helft maakte Hillegom nogal eens overtredingen die over het randje waren. Met name de wat lichtere jongens van de 19-2 waren daar de dupe van. Floris en Tom moesten behoorlijk incasseren en waren echt wel even aangeslagen maar lieten zich niet kennen. Een tackle van achteren op de achillespezen van Levi én de bal leverde Hillegom een gele kaart op, maar ook met een mannetje meer voor RCL bleef de wedstrijd in evenwicht. De RCL verdediging hield de zaak goed dicht, in feite had Meshaal een heel rustige wedstrijd, maar het team kwam ondanks de niet aflatende inzet ook niet echt tot kansen. Er waren dan ook geen uitgesproken hoogtepunten, maar het was wél ontzettend spannend Vlak voor tijd zagen we opnieuw een forse overtreding van achteren op Levi, een meter of 5 buiten ‘de 16’ op de linkerflank. Dat had eigenlijk gewoon de tweede gele kaart moeten zijn voor de ‘dader’, maar de scheids besliste anders. Er volgde een werkelijk fe-no-me-na-le vrije trap van Gent, die de bal stijf in de kruising deed inslaan. Het is jammer dat er geen beeldmateriaal van is, de verkiezing van doelpunt van het jaar had een formaliteit geweest. De goal werd in ieder geval uitbundig gevierd, zelfs de wisselspelers wilden het veld inrennen.

  Wat eerder dan verwacht leek de scheids af te fluiten, in de korte resterende speeltijd liet RCL zich niet opnieuw de kaas van het brood eten. Het team trok dus deze lastige wedstrijd over de streep en hield de punten in Leiderdorp. Complimenten zijn zeker op z’n plek voor de geleverde strijd en inzet en ook voetballend bleef het team fier overeind. Een koploper waardig zullen we maar zeggen. Wel is het zo dat het team qua verliespunten gelijk staat met Teylingen maar een wedstrijd meer gespeeld heeft.

  Na afloop in de kleedkamer overlegde trainer Bart nog even met de jongens. ‘s Ochtends om 7 uur trainen zal niet iedereen prettig vinden, de (school)dag wordt zo natuurlijk lang en op tijd op school of werk zijn is natuurlijk ook een dingetje. De beste dag is de zondag, al zal lang niet iedereen kunnen. Met voor de winterstop alleen volgende week nog de uitwedstrijd bij Quick Boys op het programma hopen we dat er in januari weer gewoon getraind kan worden, en anders vragen we om een plekje op de zondagen. En over Quick Boys gesproken… reken alvast maar weer op een zware pot. Gezien hun uitslag van vandaag valt te verwachten dat ze invallers meenemen uit hogere teams.

  Tot zaterdag!

  Arjen