• Als allerlaatste wedstrijd stond deze zaterdag de ‘return’ in de Regiocup tegen derdeklasser Valken’68 JO17-2 op het programma voor de jongens van RCL JO17-3. Alle O17 en O16 teams speelden deze zaterdag tegelijkertijd, dus uw teammanager had er een hard hoofd in dat het zou lukken überhaupt wat invallers te vinden. Miraculeus dienden er zich echter drie spelers aan, Sander, Manuel en Job – waarvoor dank mannen! Ze waren eigenlijk wel alle drie een jaartje te oud maar wie maalt daarom als de noot hoog is… Voor het eerst in lange tijd mocht iedereen weer langs de lijn naar de wedstrijden kijken. Op gepaste afstand natuurlijk, maar toch. Fijn dat er zoveel ouders mee waren gekomen, dank jullie wel!

  RCL begon uitstekend aan de wedstrijd, en voetbalde tegen de verbaasde Valkenaren binnen twee minuten twee megakansen bij elkaar. De allereerste aanval sneed meteen als een mes door de rood-gele boter. Levi trok de bal voor, Jayden had de bal voor het intikken maar mikte recht op de keeper. De tweede aanval leidde direct tot een doelpunt van Kjell, dat echter door een dubieus vlagsignaal niet geteld werd. De aanval door het midden kwam bij op rechts Jayden terecht, zijn schot werd nog door de keeper gekeerd maar Kjell wist de rebound rustig binnen te schieten. Aangezien de rebound van de keeper af kwam kon hij nooit buitenspel hebben gestaan, maar dat eerste dubieuze vlagsignaal bleek de voorbode van een flink aantal buitenspel-gevallen die zeker geen buitenspel waren.

  Na de eerste flitsende 10 minuten kwam Valken iets meer in het spel, begon beter te combineren en het spelbeeld begon wat meer heen en weer te golven. Wel was RCL gevaarlijker voor het doel en wist het de tegenstander goed weg te houden van het eigen doel. Opnieuw een goede kans was er voor Levi, het schot werd door de keeper tot een hoekschop verwerkt. Bij een hoekschop aan de overkant kreeg Jaïr zo’n harde beuk dat hij dizzy de strijd moest staken – de scheids zag er niet eens een overtreding in. Het betekende wel dat Roy in het veld kwam, zijn eerste speelminuten sinds hij in oktober een vervelende knieblessure opliep. Even later maakte RCL dan toch op de verdiende openingsgoal, Dimas trok de bal diagonaal hoog voor, Kjell kwam goed voor zijn man en kopte zo ergens vanaf de penaltystip de 0-1 uitstekend binnen.

  Kort na de eerste wisselronde, halverwege de eerste helft dus, werd het tegen de verhouding in 1-1, toen een middenvelder van Valken ongehinderd dwars door het midden door kon lopen, niet gehinderd door eerst de Leiderdorpse middenvelders en vervolgens de verdedigers. Iedereen keek toe, niemand greep daadkrachtig in. De gelijk maker was een tegenvaller, maar RCL liet zich niet uit het veld slaan. Levi stichtte gevaar door goed druk te zetten en door te gaan, maar hield daar slechts een hoekschop aan over. En even later zagen we een goede RCL aanval die na een prima één-tweetje tussen Joran en Levi eindigde met een hard maar ongevaarlijk schot dat ruim over het doel tegen de ballenvanger uiteen spatte. Sander werd onreglementair gestuit op de rand van het strafschopgebied, de vrije trap die volgde werd door Levi langs de muur in de uiterste hoek geplaatst maar was niet hard genoeg om de keeper te verschalken. Via diens vingertoppen leverde het opnieuw slechts een hoekschop op.

  De eerste helft had RCL op het tegendoelpunt na geen kansen weggeven maar scoren bleek, net als tijdens de heenwedstrijd, een probleem voor RCL. In de tweede helft zette dat beeld zich voort. Opnieuw begon de rood-witte brigade overdonderend, opnieuw wilde de bal maar niet in dat net. Binnen twee minuten waren er opnieuw twee enorme kansen voor eerst Joran en vervolgens Sander, maar beiden werden op raadselachtige wijze niet verzilverd.

  Valken’68 vond een antwoord op het prima voetbal van RCL in hard spel, op het randje en meerdere malen daar ver over heen. Als RCL de tegenstander liet voetballen door weinig druk op de bal te geven combineerde Valken heel aardig, maar RCL was duidelijk de bovenliggende partij. Het team wist dat alleen maar niet om te zetten in goals. Job schoot de bal voorlangs na een één-twee met Joran. Even later veroverde hij de bal op het middenveld door goed vroeg te storen en stuurde Kjell op alleen op avontuur richting de keeper. Opnieuw was het onwaarschijnlijk dat de bal niet in het net verdween.

  Net als drie weken geleden ging het in het laatste kwart ineens helemaal mis voor RCL. RCL had duidelijk de overhand maar twee razendsnelle countertjes en een onwaarschijnlijk afstandsschot brachten de stand zomaar op 4-1. Tussendoor had RCL alle pech van de wereld, met een iets te wild ingeschoten schot van Björn op de lat na een werkelijk uitstekende aanval over rechts en een bal van Simon op de kruising na een hoekschop. Ook Gent wist de bal niet tussen de palen te krijgen, een leep schot ging net voorlangs.

  Volledig onnodig stond RCL als bovenliggende partij dan toch met lege handen en hield het een nare smaak over aan deze uitwedstrijd. In de eerste helft viel de Valkenburgse vlaggenist het meest uit de toon door onsportief vlag-gedrag, die rol zou in de tweede helft overgenomen worden door de scheidsrechter die er een potje van maakte. Als hij eerlijk had gefloten had hij de thuisploeg zeker drie (3!) rode kaarten voor natrappen kunnen /moeten geven plus een gele voor een heuse ippon. Het valt de RCL spelers te prijzen dat ze zich niet al te zeer uit de tent lieten lokken door provocaties of natrappende bewegingen en het hoofd redelijk koel hielden. Klasse jongens!

  Het zou teveel eer zijn het onnodige verlies van deze laatste wedstrijd op conto van de scheids te schrijven, daarvoor kreeg RCL als bovenliggende partij teveel goede kansen. Waren die kansen van meet af aan verzilverd dan had RCL er een veeg-partij van kunnen maken, nu liet het team zich dus opnieuw de kaas van het brood eten. Een onnodig vervelend einde van het mooie maar zeer ongewone voetbalseizoen 2020-2021 van een ontzettend leuk en fijn voetbalteam: RCL JO17-3.

  Na de wedstrijd voorzag Simone de jongens, namens de ouders, van koek en drinken terwijl Björn zijn afscheid als RCL speler luister bijzette met een mooie schaal bittergarnituur. Het was zeker nog even erg gezellig met de spelers en de aanwezige ouders, en wij als staf waren blij verrast met de voetbalkado’s die we namens het team en de ouders uitgereikt kregen van Simone. Dank jullie wel, en tot volgend seizoen in de JO19-2.

  Arjen

  n.b. de actiefoto's hieronder zijn van Maurice. Alle foto's vindt je hier