• Als teammanager lijkt mijn drukke (bij)baan momenteel meer op die van Frank Arnesen dan Marc Overmars. De selectie die RCL aan de JO17-3 beschikbaar heeft gesteld is kwalitatief best prrima, maar het is wel een beetje krap. We zwemmen echter bepaald niet in de Champions League gelden, sterker nog: er was budget voor één diepte-investering. Vanaf vandaag is ook Abdu een speler van de B3. We zullen hem wel voorzichtig moeten ‘brengen’, zoals dat heet. Maar toen er een blessuregolf toesloeg en naast Ferry ook Levi niet mee kon spelen door de knieblessure van vorige week begon ik me toch af te vragen waar ik invallers kon huren. Zeker toen ook Gent al de hele week met een onwillige hamstring bleek te kampen was het tijd voor mijn scoutingsapparaat. Twee uitstekende invallers werden gevonden in de JO16-2: Daan en Floris zagen hun eigen wedstrijd uitgesteld worden en wilden graag deze week met de JO17-3 meedoen. Klasse mannen!

  Na de inmiddels traditionele verwarring over het te bespelen veld werd met enige vertraging afgetrapt voor de uitwedstrijd tegen ASC. Keeper van de dag was Sandor, de laatste linie werd compleet gemaakt door Simon, Tim, Jaïr en Dex. Op het middenveld startten Björn, Gent en de nieuwe aanvoerder Dimas, terwijl de aanval bestond uit Jayden, Kjell en Joran. We moesten voorzichtig doen met Daan en Floris was ons gevraagd, ze begonnen dus als eerste wissels terwijl ook Abdu later in de eerste helft z’n allereerste wedstrijdminuten zou gaan maken. ASC had in de voorgaande twee bekerwedstrijden liefst 24 tegendoelpunten gekregen, de mannen van de B3 waren dus overtuigd van een ‘walk-over’.

  Onderschatting heet dat, en het team begon dan ook weinig geconcentreerd aan de wedstrijd, wat tot een ontzettend rommelige openingsfase leidde. Er was veel balverlies aan beide kanten, RCL speelde slordig, de passing liet veel te wensen over. De eerste mogelijkheid was zelfs voor ASC, maar Sandor – die voordien nog nooit gekeept had - redde bekwaam. Aanvallend kon RCL geen potten breken. Aangespeeld in de diepte legde Kjell de bal breed op Jayden, maar de pass was veel te hard. Even later was Gent dreigend aan de bal voor het strafschopgebied en legde af op Kjell, die de bal al rommelend op een vierkante meter verspeelde. Toch werd het even later 0-1. Er werd bij een volgende aanval weer door enkele rood-witten ongelooflijk veel gepriegeld voor het ASC doel tot Björn met een kort steekpassje Kjell wist te bereiken die met een listig stiftje de bal over de uitkomende keeper tilde en zo subtiel de openingstreffer binnenschoot.

  Het begon wat beter te lopen bij RCL, dat met name wat problemen had met het vizier. Dat stond verre van op scherp. Twee schoten van Jaïr, beide na een hoekschop, gingen over en Gent raakte de paal. Jayden kopte naast uit een voorzet van Dimas. Aan de andere kant was er een gevaarlijke uitbraak van ASC, Sandor kraakte het schot (“da’s een blijvertje op doel, die Sandor” hoorde ik zeggen) en Jaïr ruimde de afvallende bal op. Maar ja, als je zelf niet scoort hè… precies, die aloude voetbalwet werd uiteraard bewaarheid. Er werd niet heel kort verdedigd, de linkerspits kon een panklare voorzet geven die van dichtbij zomaar ingekopt werd: 1-1. Daar viel weinig op af te dingen.

  RCL was nu dan wel écht wakker. Direct na de gelijkmaker schoot Jayden met een mooi diagonaal schot vanaf links de Leiderdorpers gewoon weer op voorsprong: 1-2. Even later zagen de meegekomen toeschouwers de eerste écht goede aanval tot een derde doelpunt leiden. Tim onderschepte de bal centraal achterin en zette van daaruit de aanval op. Dimas stuurde Joran diep, die op zijn beurt Kjell op maat bediende: 1-3!

  Na de eerste wisselronde, Daan, Floris én nieuwe aanwinst Abdu kwamen er in, was het weer even zoeken naar automatismen én het vizier. Björn en Jayden schoten over en na een mooie solo van Gent knalde Jayden de panklare bal hard op de keeper. Toen het team eenmaal weer lekker begon te draaien ging het hard met de score. Opnieuw een uitstekend uitgespeelde aanval begon bij Gent, die buiten het strafschopgebied een heleboel spelers van beide teams voor zijn neus zag en de bal met veel gevoel rechts van het doel bij de achterlijn legde. De inlopende Dimas schatte de pass op waarde en trok de bal hard en laag voor het doel. Hij bereikte Jayden, die in de drukte maar op één manier kon scoren – en dat ook deed. Achter zijn standbeen langs verdween de bal in het doel: 1-4. Een mooie goal, na een perfect uitgespeelde aanval! Kjell lepelde korte tijd later de bal net achter de verdedigers en gaf Daan daarmee de kans ook een doelpuntje mee te pakken: 1-5. Het werd zelfs 1-6 door Björn, die de rebound van zijn door de keeper gestopte schot alsnog tot een doelpunt promoveerde. Er volgden voor rust nog enkele prima aanvallen, en zeker ook dito kansen, maar gescoord werd er niet meer.

  In de rust waren er natuurlijk de complimenten van de coach voor het goede spel en de prima inzet. Voor het voortzetten van het bekeravontuur was er een winst met 10 doelpunten verschil nodig. Naast, als klein detail, winst van Oegstgeest op en bij Meerburg overigens.

  In de rust bleek ASC van keeper gewisseld te hebben, helaas voor hen hielp het niet heel veel. Kort na de aftrap ging Dex op avontuur. Hij wurmde zich langs de hele verdediging en legde de bal vanaf de achterlijn panklaar terug op Kjell: 1-7. Björn schoot, als eindstation van opnieuw een mooie aanval, even later de bal vanuit volledig vrijstaande positie in het zijnet. Hij liet treffer numero acht daarmee over aan Dex, die door Dimas met een uitstekende dieptepass op de keeper af werd gestuurd en in volle sprint het hoofd koel hield: 1-8.

  Onnodig balverlies hoog op het middenveld, met veel rood-witte spelers voor de bal, leidde tot een snelle ASC aanval over hun linkerkant. Sandor kreeg de vingers tegen de voorzet maar de afvallende bal kon simpel worden binnengelopen: 2-8. Het bleek slechts een klein hikje in het eenzijdige scoreverloop. Sterker nog, het was tijd voor Kjell-tijd.

  Kjell was waarschijnlijk uit op genoegdoening voor zijn keepersbeurt van vorige week en toonde zich in korte tijd nogmaals driemaal dodelijk trefzeker. Eerst kwam hij vrij voor de keeper te staan na een goede steekpass van Gent en maakte het koelbloedig af. Korte tijd later lanceerde Tim hem van achteren uit, liep hij de ASC verdediging er in een zeer lange sprint finaal uit en schoot de bal eenvoudig langs de keeper voor de 2-10. De 2-11 kwam er toen Daan op links goed het overzicht bewaarde en de bal op het juiste moment breed legde op Kjell. Gelukkig voor ASC vond Kjell het zo wel even genoeg en schoot hij na een goede actie de bal op keeper. De rebound was overigens voor Gent maar trof ook geen doel.

  RCL stond behoorlijk in de ‘aanvalluh’-stand, altijd veel spelers vóór de bal, maar moest af en toe toch zeker beducht blijven voor snelle uitbraken. Jaïr wist bij één zo’n uitbraak met een goede tackle op de achterlijn een schot op het doel te voorkomen. ASC speelde met twee centrale spitsen en een linkerspits, waardoor Simon op rechts, en Tim en Jaïr in het centrum de handen vaak meer dan vol hadden maar Floris daarmee vaak de tijd en ruimte kreeg om een belangrijke rol in de opbouw te pakken. Dat deed hij dan ook prima, en menig aanval begon dus links achterin. De 2-12 ontstond echter opnieuw bij Tim, die met opnieuw een uitstekende bal van achteren uit Kjell weer op avontuur stuurde. Die omspeelde in volle sprint de keeper en schoot met zijn zevende treffer RCL op de gehoopte 10 doelpunten verschil. Een kleine domper op de vreugde was echter het afstandsschot van de thuisploeg dat de einduitslag op 3-12 bepaalde voordat de scheids enigszins aan de vroege kant af floot. De blikjes fris en stroopwafels na afloop, een tractatie van de jarige moeder van Tim, ginger er is als uhhm... koek. Dat hadden de mannen wel verdiend na die sterke pot voetbal.

  Helaas wist Oegstgeest later deze middag, ietwat tegen de verwachting in, niet te winnen van Meerburg. Het werd daar 5-5. Hierdoor eindigde RCL JO17-3 als tweede in de bekerpoule, en kan het team zich gaan focussen op de competitie, zoals dat heet.
  Na een rommelig en slordig begin zagen we een RCL B3 dat voor het eerst dit seizoen bij vlagen weer het prima aanvalsspel van vorig jaar liet zien. Vorm, spelritme, automatismen en zeker ook conditie komen stilaan weer terug en dat is goed om te zien. Goed gevoetbald mannen! Goed dat Abdu zijn allereerste minuten kon maken in het RCL shirt, hij was zelf de eerste om te bekennen dat hij conditioneel nog wel wat in te halen heeft. Maar goed gedaan man! Nogmaals hartelijk dank aan de invallers Floris en Daan voor hun uitstekende bijdrage aan het team en de wedstrijd. Overigens vind je wat beelden van de wedstrijd hier: https://youtu.be/fVjJS2hbIR0

  Volgende week de eerste competitiewedstrijd tegen UVS JO17-3. Voor wie niet is gebleven (ze speelden na ons op hetzelfde veld tegen een ander ASC team): een lastige tegenstander die veel kleine overtredinkjes maakt. Dat wordt ongetwijfeld weer een mooie clash op veld zes! Tot zaterdag,

  Arjen