• In plaats van haring en wittebrood en de reveille stond er voor de JO17-3 in de ochtend van Drie Oktober een uitwedstrijd in en tegen Noordwijk op het menu. Als het grote Leidse feest dan toch helemaal niet doorgaat dit jaar kun je maar beter een potje voetballen, toch? Zoals de laatste weken gebruikelijk, was het op de achtergrond erg onrustig in de aanloop naar de wedstrijd bij Noordwijk. En dat was deze week een aardig understatement. Het werd al snel duidelijk dat het heel erg krap zou worden met de beschikbare spelers. Ferry, Levi en op vrijdag ook Dex bleken te geblesseerd om te kunnen spelen, terwijl ook de verkouden Björn noodgedwongen moest afzeggen. Invallers vinden was een dingetje, alle teams speelden gelijktijdig. Pas op vrijdag werden er wedstrijden definitief afgelast, wegens coronaverdenkingen of spelerstekorten die daarmee samenhingen. En met een coronaverdenking binnen het team die eventueel gekoppeld kan worden aan een wedstrijd of training neemt RCL geen enkel risico, de wedstrijd wordt afgelast en de spelers mogen eigenlijk ook nergens meer invallen. Daar schieten andere teams dus helaas niets mee op. Gelukkig meldde vrijdagavond de coach van RCL 16-2, ook al een team dat niet genoeg spelers had om hun eigen wedstrijd te kunnen spelen, dat hij drie invallers voor ons had: Joël, Luuk en ‘oude bekende’ Floris wilden graag met ons meedoen. Top mannen! Zo had RCL JO17-3 in ieder geval 13 namen op het wedstrijdformulier staan.

  RCL begon aan de wedstrijd met Tim, als sjaak van vandaag, op doel. Floris, Joël, Jaïr en Sandor vormden de verdediging, het middenveld bestond uit Simon, Gent en Dimas terwijl Jayden, Kjell en Joran het voorin zouden gaan opknappen. Luuk en Abdu waren de eerste wissels terwijl de geblesseerde Levi de hele wedstrijd zou vlaggen. Noordwijk begon fel en fysiek aan de wedstrijd, zat RCL kort op de huid en drong het rood-witte team terug op eigen helft. Toch was het de Leiderdorpse brigade die rond de vijfde minuut al bij de eerste razendsnelle counter het net wist te vinden. Met een diepe bal werd Jayden bereikt, die een één-twee aanging met Kjell en de slimme steekbal op waarde schatte: 0-1.

  Noordwijk zette aan, en RCL had op het kletsnatte en zware veld behoorlijk wat te stellen met de fysiek sterke tegenstander. Een kopbal van het in het blauw spelende team ging maar net naast het doel van Tim, maar ondanks dat het spel zich met name op de RCL helft afspeelde wist Noordwijk zich weinig tot geen grote kansen bij elkaar te voetballen. De Leiderdorpse verdediging had het lastig maar weigerde, onder aanvoering van ‘rots in de branding’ Jaïr (een observatie van één van de weinige toeschouwers) , te capituleren. Maar heel het rood-witte team liet zich bepaald niet onbetuigd, het middenveld werkte zich het snot voor ogen en vocht vele stevige duels uit. Aan de andere kant was RCL tot twee maal toe gevaarlijk door wegens buitenspel gegeven vrije trappen die Jaïr prima achter de Noordwijkse verdediging wist te leggen, waarna Kjell op de uitkomende keeper af kon stormen. Helaas schoot Kjell de eerste poging op dit levende doelwit en de tweede ging over. De derde diep neergelegde vrije trap leverde wél iets op. De bal kwam bij de mee opgekomen centrale verdediger Joël terecht. Zijn schot werd gekeerd, maar Simon was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 0-2.

  De uitstekende Noordwijk keeper had één manco, bij liet bijna elke bal los. Dat leverde Simon zijn eerste treffer van de dag op, maar dat de keeper het echt wel kon zagen we even later. Een prachtig indraaiend afstandsschot van Gent werd zomaar uit de kruising getikt. RCL begon steeds een beetje beter te draaien en voetbalde zich meer en meer onder de druk uit. Een prima aanval over rechts begon links op het middenveld bij Gent, Joran zette vanaf de vleugel met een prima pass Jayden voor de keeper. Helaas weigerde de keeper mee te werken. Aan de andere kant was het Joël die met een goed getimede lange sliding – leve het natte ‘echte’ gras – Noordwijk ten koste van een hoekschop een schietkans wist te ontnemen.

  RCL werd langzaamaan de bovenliggende partij, het spel verplaatste zich grotendeels naar de helft van Noordwijk. Vanaf de rechtervleugel wist aanvoerder Dimas met een opvallend groot aantal prima voorzetten de aanvallers te bereiken. Het werd 0-3 door opnieuw een prima aanval, waar alle drie de RCL aanvallers bij betrokken waren. Kjell gaf Jayden een goede schietkans maar opnieuw was de keeper een sta-in-de-weg. Maar ook deze keer liet hij de bal los waarna Joran de klus af kon maken: 0-3.

  Een afgemeten voorzet van Joran vanaf rechts was nét een fractie te hoog voor Jayden, zijn kopbal ging helaas over. Het was de eerste van de dag, maar naast een opvallend aantal hoge voorzetten zagen we als voortzetting daarop eveneens een ongewoon groot aantal kopballen. De koptrainingen betalen zich uit Matthew ;-)

  Het hard werkende RCL legde een paar hele leuke aanvallen op de zware grasmat, het werd echt een spannende en vooral leuke pot om naar te kijken. Als je een Leiderdorpse fan was natuurlijk. Maar dat waren dan ook de enige fans op het veld door de nieuwe corona regels rond uitwedstrijden. Noordwijk probeerde te counteren, maar met vereende krachten wist de goed spelende RCL defensie vrijwel elke tegenaanval onschadelijk te maken. Slechts één counter werd gevaarlijk, het schot ging gelukkig naast. Toch wist Noordwijk te scoren. Tim wist de punt van zijn schoen tegen een laag afstandsschot te krijgen, maar de bal belande met veel pech tóch in het doel: 1-3.

  Voor de rust werd RCL nog gevaarlijk via een schot van Simon en een kopbal van Kjell, na weer een goede voorzet van Dimas vanaf de rechterkant. Tijdens de limonade werd er door coach Laurens even teruggekeken op de eerste helft en de dingen die beter moesten. Het verzilveren van de kansen bijvoorbeeld, misschien wel het grootste punt van aandacht, naast het nog wat beter oog hebben voor de makkelijke oplossing. Een van de zaken die bij de toeschouwers langs de kant was blijven hangen was het enigszins eenzijdige fluiten van de scheids, die vooraf had aangegeven van fysiek voetbal te houden. Dat bleek, maar dan vooral wat Noordwijk betrof want behoudens enkele vrije trappen wegens buitenspel kreeg RCL, in tegenstelling tot de thuisploeg, welgeteld één vrije trap mee uit de vele stevige duels die werden uitgevochten.

  Kort na rust bracht Noordwijk de spanning in de wedstrijd al heel snel terug door een te korte terugspeelbal van RCL. Het onbedoelde kadootje werd op een presenteerblaadje aangeboden en gretig uitgepakt, Tim was kansloos: 2-3. Het beloofde kortom weer een ongemeen spannende wedstrijd te worden. De grote vraag was hoe RCL met deze onverwachte tegenslag om zou gaan.

  RCL rechtte de rug en bond opnieuw de strijd aan. En misschien was het tweede ongelukkige tegendoelpunt wel precies wat de B3 nodig had. Het team leverde nog steeds heerlijk veel strijd, maar wat wérd er vervolgens ook gewoon prima gevoetbald in de tweede helft! Joran was net te laat om weer zo’n goed achter de verdediging neergelegde vrije trap af te ronden en even later kopte Jayden maar weer eens op doel. Tot tweemaal toe wilde de scheids de bal niet op de stip leggen. Eerst werd Dimas in een doelgerichte actie op de rand van het strafschopgebied op snelheid pootje gehaakt terwijl even later Jayden een fikse beuk kreeg in ‘de 16’. De eerste had de scheids misschien nog af kunnen doen met een vrije trap nét buiten het strafschopgebied, maar de tweede keer was er – voor de Leiderdorpse fans dan – geen twijfel mogelijk.

  RCL weigerde zich op te winden over de niet gegeven penalties en ging onverstoorbaar door met lekker voetballen. Een schot van Kjell, na een combinatie met Joran, werd gestopt door de keeper, maar niet veel later was het wél raak. Een voorzet van Jayden vanaf links werd door de keeper opnieuw losgelaten en het was Simon die het hoofd wederom koel hield en de afvallende bal binnen schoot: 2-4. Niet veel later was Simon zelfs erg dicht bij zijn derde treffer van de dag. Hij pikte de bal op na een goede actie van Joël in het vijandige strafschopgebied, zette goed door in twee achtereenvolgende duels en pegelde de bal vervolgens rakelings langs de rechterkruising. Diezelfde Joël bewees vervolgens zijn waarde achterin door met een fijne tackle de angel uit een Noordwijkse aanval te halen.

  Jayden kreeg kort na elkaar twee schietkansen, waarvan de laatste na prima samenspel voorin, maar wist beide schoten niet tussen de palen te mikken. De eerstvolgende RCL aanval was de mooiste van de dag en kreeg het publiek – figuurlijk gezien dan - op de banken. Gelukkig waren we maar met 6 toeschouwers, anders had de plaatselijke BOA ons vast op de bon geslingerd voor te enthousiast juichen. Gent zette uit een inworp op rechts de aanval op met een magistraal ‘no look’ hakje op Dimas, die de bal even meenam en ‘m vervolgens afgemeten neerlegde in die halve meter ruimte die Kjell had. Een listig stiftballetje was de uitgekomen Noordwijker keeper te machtig en verdween zomaar in de linker kruising: 2-5. Wát-een-aanval en wát-een-doelpunt.

  En het werd nog mooier, RCL had Noordwijk behoorlijk in de tang. Natuurlijk sloeg de vermoeidheid toe, maar daar had Noordwijk misschien nog wel meer last van. De verdediging met Floris, Joël, Jaïr Sandor, en later Abdu, gaf geen kans meer weg en wist na het veroveren van de bal rustig combinerend menig aanval op te zetten, Tim had op het doel eigenlijk nauwelijks iets te doen. Op het middenveld heersten Luuk, Gent en Dimas, ze knokten voor wat ze waard waren, wonnen vele duels en wisten voetballend het verschil te maken. Voorin ging er altijd dreiging uit van Jayden, de tweede helft heel lekker op dreef, aanspeelpunt Kjell en de vele vuile meters makende Joran, later afgelost door de onvermoeibare Simon. Leuk om te zien was dat de invallers het duidelijk naar hun zin hadden, ze gingen vol mee in de duels en wisten hun medespelers prima te vinden in de combinaties.

  Na opnieuw een goede actie passte Gent op Kjell, die met een uitgekookt balletje Jayden een bijna niet te missen kans bood: 2-6. RCL voetbalde vrijuit, combineerde prima, leverde strijd over het hele veld en gunde elkaar de bal. Ik wil de (gedwongen) thuisblijvers niet al te jaloers maken maar wat de JO17-3 op de mat legde was echt top! De laatste treffer van de ochtend kwam op naam van Gent, de tweede helft van de tweede helft echt ouderwets op dreef en ook nog eens al buffelend vele ballen veroverend. Een vrije trap, iets links van het midden, op een meter of 20 van het doel draaide hij met veel gevoel laag in de uiterste rechterhoek. De keeper kon de bal alleen maar nakijken: 2-7.

  Goed gevoetbald manne! Met name de tweede helft was ijzersterk! Jullie hebben echt als een team deze overwinning over de streep getrokken en dat was tegen deze fysiek spelende tegenstander de enige manier. Complimenten voor het sterke samenspel, het vele vuile werk, de enorme inzet en niet te vergeten de goede teamgeest. Hartelijk dank aan de invallers, Luuk, Floris en Joël, en niet te vergeten hun coaches. Lekker gespeeld hoor!

  Oh ja, de officiële uitslag (2-6) komt deze week één doelpuntje te kort - waar we de vorige wedstrijd één doelpuntje te veel geteld kregen door de scheids. Dat laten we dus maar zo, er is in ieder geval evenwicht… De uitslagen in de vierde klasse 02 zijn week in week uit erg uhhmmm… bijzonder. Ongetwijfeld spelen alle teams met veel invallers, uit hogere of lagere teams, waardoor je nooit weet hoe een wedstrijd zal gaan aflopen. Volgende week staat er een thuiswedstrijd tegen Ter Leede op het programma. Ze wonnen ruim van BSC en ook van UVS. Kon wel weer eens een lastig potje worden dus! Er gaan nu zoveel wedstrijden van RCL teams niet door, hopelijk kunnen jullie volgende week gewoon weer lekker ballen en zijn we dan ook weer een beetje meer compleet als deze week, want voor een ochtendwedstrijd om 10:30 is het wederom lastig invallers te vinden. Tot zaterdag!
  Arjen