• Historie RCL

    Historie RCL 

    RCL is opgericht op 24 augustus 1926 en mag zich gerust een club met een rijke historie noemen. Maar RCL is ondanks zijn bejaarde leeftijd een vitale club.  

    In de Rijn- en Bollenstreek, waar het zaterdagvoetbal welig tiert, wil de Racing Club Leiderdorp (RCL) weer een rol van betekenis spelen. Ruim tien jaar lang behoorde RCL tot de top van het amateurvoetbal. Nog altijd is de ‘Leiderdorpse Racing’, met 1200 leden, en een mooie en professionele accommodatie, een club van formaat.  

    Helaas heeft het eerste elftal midden jaren tachtig enkele magere sportieve jaren gekend, waardoor de aansluiting met regionale grootmachten als Quick Boys, Katwijk, Rijnsburgse Boys en FC Lisse werd verloren. Met heel veel energie is de afgelopen paar jaar gewerkt aan een betere organisatie en de vervolmaking van de accommodatie. Sportief gezien kenden we in laatste jaren ups en downs, waarbij de definitieve stap terug naar boven nog niet kom worden gezet.  

    In de topjaren deden Trouw, het Leidsch Dagblad en de Leidse Courant uitgebreid verslag van de verrichtingen van wat ooit ''Ons Clubje'' heette. Radioreporter Jaap Bax (óók NCRV) was kind aan huis op De Bloemerd en op zaterdagavond deed Bob van Bohemen de winnende goal tegen IJsselmeervogels op televisie nog eens fraai over.  

    Those were the days. Van halverwege de jaren zeventig tot medio tachtig was RCL spraakmakend. Drieduizend Leiderdorpers keken op 10 april 1976 toe, hoe Wally van Haver met een daverend afstandsschot tegen Volendam het pad naar de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal effende. Een week later werd op het veld van Katwijk het kampioenschap veiliggesteld. RCL stootte daarna onmiddellijk door naar de top. Opnieuw bevolkten duizenden toeschouwers De Bloemerd. De parmantige debutant in de ‘eredivisie van het zaterdagvoetbal’ verspeelde pas op de laatste competitiedag zijn titelkans. De naam RCL was gevestigd, Nieuwe hoogtepunten volgden; een triomf in de prestigieuze strijd om de NCRV-cup en het winnen van periodetitels, die recht gaven op deelname aan het ‘grote’ KNVB-bekertoernooi, waarin RCL uiteindelijk door het toenmalige FC Den Haag werd uitgeschakeld.  

    Maar de gloriejaren van Bas Ederveen, Leo Holl, Dick van der Bijl, Bram Brandt, Ab Braat, Koos Haneveld, Ben Heemskerk e.v.a. vervlogen. RCL werd overvleugeld door financieel sterkere streekgenoten waardoor het eerste elftal een stap terug moest doen. Uiteraard heeft het prestatieve verval RCL pijn gedaan, maar de vereniging is er niet door beschadigd. Integendeel: ondanks dat ‘het eerste’ minder aandacht van de media trekt, gaat het RCL voor de wind. De club dijt uit, maar wil behalve in de breedte ook in de lengte groeien. Dat wil zeggen; weer ophoog, terug naar de top. Met man en macht wil RCL binnen afzienbare tijd in ieder geval terugkeren naar de 1e klasse waar de club gezien zijn omvang, behuizing en rijke historie minstens thuishoort. 

     

    Hieronder kunt u de historische finale uit 1976 terug zien.