De voetbalapp voetbal.nl is bedoeld om op kleurrijke, heldere en duidelijke wijze diverse categorieën mensen te informeren: digitaal vaardigen (jong en oud), mensen met behoefte aan planning en structuur of mensen die gek zijn op schema’s en getallen. Deze app is lange tijd ook mijn leidraad geweest om als vrijwilliger ouders te informeren in de appgroep. ‘Tegen wie moeten we vandaag?’ bracht me eerst in de verleiding te beantwoorden met de troostrijke woorden ‘zie de voetbalapp’, maar binnen ons team is het plaatsen van een screenshot inmiddels een gekoesterde gewoonte.
Het leuke is ook dat je kunt zien waar er gevoetbald wordt, op welk veld (bijvoorbeeld 5C) en wat de corona-maatregelen zijn van de thuisvereniging. In de laatste categorie valt ook nog een hele wereld te verkennen, maar dat terzijde. De voetbalapp draait de laatste week overuren. We hebben dat ook duidelijk gemerkt. De redactie kreeg de laatste tijd namelijk geregeld brieven van verontrustste ouders die aangaven het moeilijk te vinden telkens nieuwe tijdstippen te zien, afgelastingen op het laatste moment en veranderingen in tegenstanders. Zo moest ons team binnen twee weken spelen tegen drie verschillende uitclubs op andere tijdstippen en werd uiteindelijk een uit- of thuiswedstrijd afgelast i.v.m. aanscherping van de coronamaatregelen. “Hi, zaterdag geen voetbal. Clubwerkzaamheden vervallen. Wil je de betrokkenen informeren?” lees ik met enige berusting op het scherm van mijn telefoon, maar ook met lichte teleurstelling. Daar gaan we weer. Wat ik echter nog niet wist was dat Martijn van der Wouden (supervisor-coördinator JO9-3 t/m 6) in het diepste geheim plannen aan het smeden was voor een ultiem gelegenheidstoernooi binnen de geledingen van de J09.
Afgelopen dinsdag licht namelijk in hoofdletters het woord BELANGRIJK op met een toelichting: “de geplande wedstrijden zijn door de KNVB eruit gehaald. Daarom heeft Martijn bedacht een mini-toernooi op te zetten. Zaterdag 22 januari zal van 10.30 – 12:00 de JO9-2 t/m 6 worden gemixt en onderverdeeld in 4 gelegenheidsteams.” Mixen en onderverdelen zijn woorden die ik als vrijwilliger inmiddels een hogere plek heb gegeven in het noodzakelijke vocabulaire voor vrijwilligers. In mijn boekje staan ze inmiddels op plek zes en zeven (de shoot-out is inmiddels uit de top tien, na een terugkeer van de penalty in de bovenste geledingen van de Sporttermen-top-2000). De redactie is wel benieuwd of de woorden ‘naar voren, uit elkaar, ga door, breed, samenspelen, kluitjesvoetbal en jammer’ in 2022 zullen woorden ingehaald door nieuwe woorden. U bent alvast uitgenodigd om een top 10 te maken van meest gebruikte woorden op de RCL-velden in het jaar 2022. Eind van het jaar zal de inzending met de meest kloppende woorden (en in juiste volgorde) worden beloond met de RLC-vocaal-bokaal.
Afijn, vandaag is de J09 aan de beurt. De J09-1 speelt tegen de JO10 op een eerder tijdstip. Dus die hebben al eerder hun prestaties kunnen tonen. Een groot deel van de J09-2 zit in quarantaine vertelt Martijn mij. Vandaar dat het speelschema van Martijn, dat mooi is geklemd op een retroachtig houten bordje (met pen), allerlei pijlen, doorgekraste namen, bijschrijvingen en tekeningen laat zien. Dat doet mij denken aan de huidige situaties op de basisschool: wie is er wel en wie geeft de kinderen les? Vandaag blijkt het echter een geoliede machine. Als een ware dirigent wijst Martijn de spelers toe aan de begeleiders van vandaag: Ton, Erwin, AJ en Chantal (altijd garant voor enthousiasme en vocaal support langs de lijn). Naast deze begeleiders zijn er nog wat extra hulpbegeleiders aanwezig, zoals bijvoorbeeld sterscheidsrechter en baken van rust Jan Geluk. Namens de redactie treed ik vandaag op. Dat betekent een privilege: ik mag als eerste een blik tonen op de heilige graal: de teamindeling van vandaag.
Ik zie de volgende teams en namen:
Om 10.30 (scherp op de klok) fluit Jan voor de start. Het feest kan beginnen. Vanaf de zijlijnen zien we de teams met heel veel lol, soms een traan, met losse en vaste veters, strijden voor hun teams. De nieuwe dynamiek in deze teams zorgt ervoor dat de spanning soms te snijden is. Ze zijn zeer aan elkaar gewaagd (staat op nummer 8 in mijn woordenlijst). Martijn heeft dus niet voor niets de afgelopen avonden uren geschaafd aan de gelegenheidsindeling: petje af. Er blijkt ook een heus collectors-item in het spel: blauwe reserveshirts voor de JO9-5. Martijn heeft namelijk toegang tot de kroonjuwelen van RCL en heeft bij hoge uitzondering deze items als hesje mogen gebruiken. Zo hebben we langs de lijn, naast onze voetballende kinderen, nog iets leuks om naar te kijken. Terwijl er ook al zoveel leuks te beluisteren valt: waar je shirts kunt laten bedrukken, hoe vaak een kind of groep al in quarantaine zat, hoe groot de kans is dat ‘echte’ wedstrijden weer mogen vanaf zaterdag 29 januari (wat denkt u?).
Rond 10.50 uur is de eerste ronde gespeeld. Bayern München tegen Liverpool 1-1, Paris St. Germain tegen Barcelona ook 1-1. Het kan dus nog alle kant op vandaag. De tweede rond start al snel. Aan de luide aanmoedigingen vanaf de kant valt op te maken dat sommige begeleiders de spanning nauwelijks meer aankunnen. Ik besluit daarom mijn vertrouwde koffierondje te doen. De koffiecorner is altijd een genot om te mogen bezoeken. De hoeveelheid bekers voor de limonade en de kwantiteit limonade zijn in wiskundige precisie afgemeten. Ik sta daar elke keer weer van versteld. De bestelling van ongeveer tien koffie zorgt voor enig overleg tussen de vrijwilligers aan de bar: een blad meegegeven, zijn er koffietrays, doen we toch een pot, zullen we meelopen? Uiteindelijk krijg ik een upgrade: zelf een gevulde kan meenemen met 10 bekers (niet te veel want de bekers gaan hard) op een plakkerig dienblad (ik denk opeens aan volle kroegen). Fijn, de bekers hebben weer hun jaren ’70-vormgeving: groen en bruin / oranje. Nadat ik mijn bakkies zwart heel snel heb gesleten aan de begeleiders keert de rust even terug langs de lijn. Helaas waren er dit keer geen gevulde koeken, maar dat kon de pret niet drukken omdat wicky’s en chips in het verschiet lagen.
Er wordt deze ochtend resoluut gefloten door Jan en de overige scheidsrechters: het fluitsignaal, einde ronde twee. Bayern München tegen Paris St. Germain eindigt in 3-2, Liverpool-Barcelona is 2-1 gebleken. Langs de randen zie ik een tevreden Martijn lopen. Er wordt wat heen en weer gepraat, scores worden opgeschreven, Jason beziet in alle rust het gebeuren van een afstand en de spelers hebben veel lol en plezier. De echte thrillers mogen wij aanschouwen in ronde drie en de finalerondes. Het ligt allemaal weer zo dicht bij elkaar. Ik zie na de derde ronde Martijn in steno 1-2 opschrijven waarbij Liverpool net voorbij het team uit Parijs is gegaan. Bayern en Barcelona hielden elkaar in evenwicht met eindstand 1-1. Dat betekende dat Bayern en Liverpool de finale mochten spelen, die op het nippertje werd gewonnen door het team uit München. Paris St. Germain en Barcelona streden om een derde en vierde plaats, waarbij het Franse team door een nipte winst bij de penalty’s de derde plaats bereikte.
De winst of het verlies maakte de meeste spelers echter niet veel uit. Het was nu tijd te rennen naar de tafels voor de commissiekamer. Chips en wicky’s vulden het suiker- en zoutgehalte binnen luttele minuten aan. AJ speelde nog een rondje voor Inspector Gadget (kent u die serie nog?) omdat de wedstrijdbal uit het zicht was. Die bleek ik al snel in handen te krijgen van een medebegeleider. Hierdoor was de lichte stress al snel weggesmolten onder de zon.
Ik adem de frisse buitenlucht in en zoek mijn sleutels. Ik rijd breed naar voren, de straat op, speel mezelf vrij, ontwijk de kluitjes auto’s en rijd langs huisjes groot en huisjes klein, tevreden het weekend in.
Maarten