• Als allereerste competitiewedstrijd van het seizoen stond voor de gloednieuwe JO19-1 van RCL een thuiswedstrijd tegen de 19-2 van Ter Leede op het programma. Ter Leede bleek een team zonder coach, maar met een enorm aantal wisselspelers te zijn. Een stuk of zeven maar liefst. Ze telden een flink aantal spelers uit hun net opgeheven 19-1 team, dat in de 4e divisie zou gaan acteren.

  De meteorologische herfst is enige dagen geleden begonnen, maar de temperaturen op veld 4 waren ronduit zomers te noemen. De eerste bekerwedstrijd van seizoen 2022-2023 beloofde een uitputtingsslag te worden – en dat werd het dan ook absoluut.

  Ondanks de warmte begonnen beide teams vrij fanatiek aan de wedstrijd. Het spel golfde de eerste 10 minuten heen en weer, zonder dat er al grote kansen ontstonden. Er werd best fysiek gespeeld, zonder dat er grenzen werden opgezocht of overschreden. Het duurde niet lang of de eerste noodgedwongen wissels dienden zich aan, de warmte eiste zijn tol. De eerste grote kans van de wedstrijd was uiteindelijk voor RCL. Rechteraanvaller Sander werd met een afgemeten pass bereikt, omspeelde zijn verdediger en stond zomaar oog in oog met de keeper. Dat bleek uiteindelijk dan toch een te grote sta-in-de-weg.

  Na het uitvallen van centrale middenvelder Gent kreeg RCL het een stuk moeilijker. Het team kwam meer en meer onder druk te staan, speelde zelf een tikje rommelig en zocht z’n heil in lange ballen. Dat bleek duidelijk niet het juiste recept om Ter Leede te bespelen. Na de drinkpauze wist Meshaal met een dubbele redding RCL uitstekend voor een achterstand te behoeden. Toch viel kort daarna de 0-1, een geel-rode middenvelder kreeg alle tijd om een schot van buiten de 16 af te drukken. De bal plofte onhoudbaar in de linker kruising. RCL haalde – mede met dank aan keeper Meshaal - de rust zonder verdere schade, maar met de tong op de schoenen. Ter Leede oogde een stuk fitter, maar had dan ook 7 wisselspelers tot de beschikking.

  In de rust kreeg RCL van coach Bart de opdracht mee om zuinig en verdedigend te spelen, loerend op een counter met de snelle mannen voorin. Een smetje op de wedstrijd was een opstootje tussen Sam en zijn tegenstander, waarna beide spelers met een gele kaart 10 minuten konden afkoelen op de bank. Tijdens het opstootje belandde de bal in het RCL doel, wat tot de nodige discussie leidde. Even was de sfeer binnen het veld dan ook een tikje minder vriendelijk, om niet te zeggen licht explosief. Het zou even duren voordat dat weggeebt was.  Ook met 10 tegen 10 leunde RCL een beetje achterover om te proberen met snelle tegenstoten de tegenstander te verrassen. Dat lukte aardig, al lukte het in kansrijke positie tot tweemaal toe maar niet het hoofd koel genoeg te houden. Eerst stuitte Kjell, na een mooie dieptepass van Gent, op de keeper en even later wist die laatste uitstekend te redden op een schot, waarna een verdediger zich voor de door Sem hard ingeschoten rebound wierp. Toch viel de zeker niet onverdiende gelijkmaker uiteindelijk wel. Bilal ging stevig een duel in en veroverde de bal, Gent speelde Kjell aan, die na een één-tweetje met Sander langs de rechter lijn op avontuur kon. Bij de tweede paal kon Joran de voorzet tegendraads binnentikken: 1-1.

  Even later kon Sander, als eindstation van een goed gecombineerde aanval na een mooie schijnbeweging de bal eenvoudig binnenschieten. Met alle tijd en ruimte verdween het listig ingeschoten rollertje echter rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Ook bij Ter Leede had de vermoeidheid flink toegeslagen, de teams waren behoorlijk in evenwicht, waarbij de uitgespeelde kansen schaars waren. Dat veranderde nadat Sem een paar minuten voor tijd bij een Ter Leede aanval als laatste verdediger een overtreding maakte en de rode kaart gepresenteerd kreeg. De vrije trap die volgde eindigde op de paal. De laatste minuten was het billenknijpen, maar met vereende krachten bleef het sterk vermoeide RCL toch overeind. De eerste wedstrijd zat er op, en een zwaarbevochten punt was over de streep getrokken. Gezien de grote kansen - en het prima keeperswerk - aan beide kanten hadden beide teams zomaar kunnen winnen, maar al met al zal iedereen vrede gehad hebben met het gelijkspel.

  De kop is eraf, het seizoen is begonnen. Laten we met z’n allen een mooi jaar van maken, coaches Bart en Ron en ondergetekende hebben er in ieder geval zin in. Volgende week een uitwedstrijd bij Foreholte. Die wonnen vandaag nipt van Teylingen (2-3), dat zal dus waarschijnlijk weer een interessante pot worden. Tot zaterdag,

  Arjen