• De eerste wedstrijddag van seizoen 2021-2022 was een heerlijk zonnige zaterdag. De gloednieuwe JO19-2 verzamelde in Hazerswoude-Rjindijk voor de opening van de bekercompetitie tegen Bernardus JO19-2. Er waren veel ouders meegekomen om in het warme najaarszonnetje naar de wedstrijd te kijken en dat is natuurlijk hartstikke mooi.RCL begon aan

  de wedstrijd met verzorgd voetbal. De eerste aanval begon rechtsachter, het spel werd door de middenvelders verplaatst naar links waar Levi tot een mooie voorzet kwam. Joran tikte de bal bij de eerste paal in maar stuitte op de keeper terwijl Kjell de rebound niet binnen wist te schieten. Het was een aanval uit het boekje en met recht een veelbelovend begin.

  RCL bleef lekker voetballen op het trage veld, waar menig speler de bal nog wel eens leek te ‘vergeten’ zo stroperig was het, maar het team miste wat scherpte voor het doel. Een schot van Gent ging over en even later stoomde linksback Floris op tot aan de achterlijn van Bernardus, passeerde een man binnendoor en schoot vervolgens onbedaarlijk hard op de tweede paal. Tot slot werd nog een prima voorzet van links door alles en iedereen gemist voordat dan eindelijk de meer dan verdiende 0-1 viel. Gent soldeerde door het volle verdedigingscentrum van Bernardus en vond tussen al die oranje sokken toch een klein gaat voor een tegendraads schot. Het schot was niet hard maar goed geplaatst en zette de boomlange keeper volledig op het verkeerde been.

  RCL legde opnieuw een aantal prima aanvallen op de mat en met name de linkervleugel zorgde met veel drive en duelkracht voor gevaar richting het Hazerswoudse doel. Toch was het de andere vleugel die verantwoordelijk was voor het ontstaan van de 0-2. Francisco won een duel en de afvallende bal werd vervolgens in de diepte op Kjell gespeeld. Die werd feitelijk net over de middellijn gelanceerd doordat een verdediger de bal doorkopte naar de ruimte achter de verdediging. Kjell won het lange sprintduel en legde de bal vlak voordat hij de keeper bereikte opzij naar links waardoor Joran de bal eenvoudig binnen kon schieten.

  RCL was duidelijk een maatje te groot en de beter voetballende partij. Tegenstander Bernardus speelde in een 4-4-2 opstelling maar had weinig in de melk te brokkelen en kwam nog tweemaal goed weg voordat het uiteindelijk tóch 3-0 werd. Als een soort bom sloeg een wild omhoog geschoten bal in tussen Kjell en de twee centrale verdedigers in. Kjell was het meest kordaat, draaide snel om zijn as en volleerde de opstuitende bal horizontaal hangend in de lucht in de verre hoek. Een zeer knap doelpunt, dat zorgde voor een stand die volledig rechtdeed aan de verhoudingen in het veld.

  Het was zeer warm op het veld en RCL nam duidelijk wat gas terug. Het had met de krachten gesmeten en dacht, de eerste helft was nog niet eens halverwege, wel klaar te zijn voor vandaag. Over het hele veld was deze verandering merkbaar, maar het werd pijnlijk merkbaar toen de verdediging kon worden betrapt op een moment van onoplettendheid bij zo’n typische vuurpijl-en-rennen aanval van Bernardus. Het buitenspel werd opgeheven en de razendsnelle spits kon er vandoor om de 1-3 binnen te schieten. Even later redde de juist ingevallen BIlal tot twee maal te de bal op miraculeuze wijze van de doellijn, terwijl ook Jaïr met een Zlatan-achtige actie opruiming wist te houden in het vijfmetergebied. RCL, zo mag duidelijk zijn, had het ineens verdraaid lastig tegen het Bernardus team dat het geloof in een goede afloop ineens toch weer had teruggevonden.

  Aan de overkant werd Kjell weer eens perfect diep gestuurd en met een zee van ruimte ging hij op de keeper af. Het schot was te gehaast en verdween een metertje naast het doel. Op een hoekschop van RCL volgde weer een vuurpijl-counter van Bernardus, waarbij de rappe spits Tim als laatste verdediger eruit liep, keeper Meshaal omspeelde maar gehinderd door Tim de bal nét naast het RCL-doel schoof. RCL had veel moeite met die primitieve maar vaak levensgevaarlijke manier van counteren van Bernardus. Er was wat meer evenwicht ontstaan in het veld, al wisten de ‘voetballende’ aanvallen van Bernardus de RCL verdediging, met Floris, Tim, Jaïr en de weer voor de geblesseerde Bilal teruggekeerde Francisco niet te verontrusten. Op het moment dat RCL weer écht even aanzette wist het de voorsprong weer op 3 doelpunten te brengen. De hardwerkende Roy zette in een aantal opeenvolgende duels goed door op het middenveld, bereikte Gent die de bal slim opzij legde op Kjell en de 1-4 sloeg tegen de touwen.

  Ook Rishendel had juist zijn debuut gemaakt in het witte shirt met de rode baan toen de scheids met nog 10 minuten te spelen een drinkpauze inlaste. Dat was overigens geen overbodige luxe maar vervolgens floot hij 4 minuten te vroeg af voor de rust. Misschien had hij Na de korte opleving voor rust begon RCL bepaald niet scherp aan de tweede helft. Al snel wist Bernardus uiterst makkelijk de 2-4 te maken. Nog net op de eigen helft werd de bal op het middenveld veroverd, en niet gehinderd door enige RCL middenvelder kreeg de Hazerswoudse speler alle ruimte ver op te lopen omdat de RCL verdedigers allemaal met een man meeliepen en niet uitstapten. Vanaf een afstandje kon deze speler ongehinderd de hoek uitkiezen. Even later kreeg Bernardus een vrije trap op de punt van het strafschopgebied als kadootje van de scheids na een correcte tackle van Jaïr waarbij de overduidelijk alleen de bal gespeeld werd. Het zou niet de laatste dubieuze beslissing deze middag blijken van de scheids, die in de tweede helft ook was begonnen met het coachen van ‘zijn’ spelers. Enfin, de vrije trap werd hard en strak langs de muur in de kruising geschoten, Meshaal kwam in de buurt maar was toch kansloos: 3-4.

  RCL richtte zich een beetje op en kwam langzaam maar zeker weer tot een aantal aardige aanvallen. Na één van die aanvallen ontstond er een uitgelezen schotkans voor Levi, maar de bal zeilde hoog over de ballenvanger in de tuin van de achterbuurvrouw. De keeper redde met een been op een schot van Dimas maar bleef even later het antwoord schuldig toen Levi met de bal vanaf de zijlijn naar binnen trok en zijn schotkans vertaalde in een vlammend schot van net buiten ‘de 16’: 5-3.

  Direct na de drinkpauze veroverde Levi de bal halverwege de helft van Bernardus en zijn zeer hoge schot leek over het doel te gaan. De bal sloeg echter net over de boomlange keer heen en onder de lat door in de touwen: 6-3. Kort na de aftrap werd Jaïr zeer hard geraakt in een stevig duel. Jaïr speelde de bal en was dus op tijd, het Bernardus been was te laat een haalde vol door. Een sanctie volgde niet, maar het meest opvallende aan dit moment was de reactie van de scheids, die de aansnellende coach Laurens – met de waterzak uiteraard – wilde afpoeieren met “Laat maar, hij beweegt alweer”. De scheids bleek, zoals kritische toeschouwer Opa Bert concludeerde, ook al verstand te hebben van de medische wetenschap. Even later werd ook Francisco tijdens een RCL aanval ver op de helft van Bernardus hard geraakt. Het spel ging minutenlang door op de RCL helft, het team had twee spelers minder want Joran bleef bij zijn medespeler die het even niet zo goed had, terwijl de scheids het spel gewoon door liet gaan en pas na minsten drie minuten, de bal was inmiddels over de RCL achterlijn geraakt, verzorging toeliet.

  De vermoeidheid begon bij alle RCL spelers hun tol te eisen maar het team beet op de tanden en knokte door. Schoten van Dimas en Joran troffen geen doel toen de scheids er écht een potje van besloot te maken. Joran werd binnen het strafschopgebied op allerlei manieren flink geraakt en naar de grond gewerkt, dat hier géén penalty voor gegeven werd was onbegrijpelijk. Even later ging Roy op avontuur vanaf het middenveld, zwaar gehinderd terwijl meerdere tegenstanders op zijn enkels mikten. Dimas raakte met een hard schot het zijnet en ook een schot van Jayden kon de keeper niet verontrusten voordat de 4-6 viel. Opnieuw werd de bal als een raket naar voren gejaagd, werd de vermoeide RCL verdediging er net uitgelopen en verdween de bal achter de uitgelopen Meshaal. Sterker nog, het beproefde Bernardus recept leidde op vrijwel identieke wijze even later tot de 5-6. Het werd kortom gewoon toch zomaar weer spannend.

  RCL JO19-2 zette nog één keer aan en het was Gent die de bal kreeg na een kort genomen corner van Levi en Joran de bal kreeg en met een bekeken schot in de uiterste hoek de marge weer op twee bracht: 5-7. Het bleek de eindstand te zijn, want in de slotseconde belandde een zeer hoge boogbal van Dimas nog in het dak van het doel.

  Zo trok de nieuwe RCL JO19-2 de eerste wedstrijd van het seizoen over de streep en kon de punten van een absoluut verdiende overwinning in de spreekwoordelijke tas meenemen naar Leiderdorp. Complimenten aan de jongens zijn zeker op zijn plek voor het feit dat ze uiterlijk onbewogen door bleven voetballen terwijl de scheids overduidelijk betrokken was bij het andere team en bijzondere beslissingen nam maar vooral schoppen en duwfouten consequent niet wilde zien. Het was een bijzondere wedstrijd, laten we het daar maar op houden, in zware omstandigheden. Knap gedaan dus!


  Volgende week staat de eerste thuiswedstrijd op het programma, tegen Voorschoten JO19-5. Vandaag wonnen ze met 3-2 van Oegstgeest, het wordt dus vast een interressante wedstrijd. Vóór de wedstrijd gaan we ook nog een teamfoto en spelersfoto’s maken voor het vetbalplaatjesboek van RCL. Tot zaterdag!
  Arjen