•               

 • U kent dat wel. Van die momenten ’s ochtends om 04.00 uur waarbij u wakker wordt en er dan allerlei gedachten door uw hoofd gaan. In mijn hoofd vloog vannacht zo’n reclamevliegtuigje met een wapperende banner met daarop de tekst: als je geen RCL-kleding hebt moet je een hesje bij de commissiekamer halen

  Deze nieuwe corona-instructie gaat al dagen als een lopend vuurtje door de verschillende appgroepen. Gelukkig had ik mij al uitstekend voorbereid door vrijdagavond tijdens de vele onderbrekingen van de Voice of Holland mijn setje kleding klaar te leggen: zwarte RCL-broek met daarop de vijf oh zo herkenbare pijlen alsof je afdaalt in een lift, merknaam Hummel dik gestikt zichtbaar op de broek, aan de binnenkant het label met daarop made in China en de degelijke broekspijpen die mijn enigszins gespierde bovenbenen onzichtbaar versieren met het RCL-logo. Ik zie op mijn broek een zwarte netjes gevouwen RCL-trui liggen met daarop het logo van sponsor Sport 2000 Leiderdorp.

  Het RCL-logo op de borst versiert en maskeert tevreden mijn licht aangekomen bovenlijf. Daaroverheen gaat nog een RCL-jas, dik gewatteerd, solide en ruig. Precies het imago wat je wel kunt gebruiken op het veld, naast alle stoere mannelijke trainers met zeer veel verstand van voetbal. Mijn RCL-sokken trek ik inmiddels heel soepel aan, ook al zijn ze na de 90-gradenwasbeurt kleiner dan gehoopt.  Omdat het best koud is gaat er over het hele RCL-pakket nog een winterjas. Gelukkig zie ik als ik voor de spiegel sta tenminste zeven RCL-logo’s, drie keer merknaam Hummel en zestien witte pijlen. Ik ben er dus helemaal klaar voor. Niemand die mij nog een hesje zal toebijten, strak geregisseerd vanuit de commissiekamer.

  Vol vertrouwen loop ik daarom het veld op vandaag. Dat vertrouwen had ik ook wel nodig na de centrale vraag die mij naast de kledingproblematiek ook enorm bezighield: tegen wie spelen we vandaag? Aangezien mijn team (de JO8-6) op zaterdag dikwijls onder pseudoniem JO8-5 aantreedt bleek ik zo verstandig te vertrouwen op de logistieke kennis van mijn medecollega’s. ‘Maarten, je speelt altijd tegen de tegenstander … en soms tegen jezelf,’ stelt Arend Jan mij gerust na zijn driedaagse cursus tegeltjeswijsheid. Om zijn wijze woorden nog extra te bevestigen zie ik al scrollend door mijn appberichten dat vandaag de ‘kruisfinale’ plaatsvindt. Enige paniek overvalt mij want van een ‘kruisfinale’ had ik nog nimmer gehoord.

  Gelukkig kon ik uit de vele inzendingen van ouders eenvoudig zoeken op deze speciale voetbalterm. Het blijkt dat een kruisfinale op het doel zelf slaat. Er wordt een kruis geplaats in het doel waarbij u dus vier vlakken ziet. Linksboven en rechtsboven zijn 2 punten en linksonder en rechtsonder zijn 1 punt te verdienen. Met enige twijfel lees ik deze uitleg nogmaals, maar op het moment dat het absurde het lijkt te overwinnen van het normale tikt RCL-coryfee Jan Vorstenbosch mij op de schouder. Het is niet duidelijk genoeg dat ik RCL-kleding draag vertelt hij mij zelfverzekerd. Ik krijg daarom een prachtig verkeersregelaarsvestje van rode stof met daarop de dikke cursieve letters RCL. Alles voor de club uiteraard, maar met enige verbazing trek ik de negende laag kleding aan, waardoor ik meer lijk op een ingesnoerd commercieel michelinpoppetje dan op een ruige stoere trainer. Ik kijk wat verbouwereerd voor mij om te zien of er rondom de hekken spionnen staan die mij toch nog zouden kunnen aangeven bij het RCL-recognizable-fashion-college dat sinds deze week let op de juiste kleding.

  Na het enorme verlies van vorige week tegen de JO8-4 gaf de kruisfinale ons vandaag een herkansing. Medecollega’s Rogier en Danny wilden van een directe wissel van een speler van hun met die van ons niets weten. ‘Laten we het eerst maar even aankijken,’ gaven deze sportieve heren ons na intern overleg toe. AJ en ik lieten ons niet uit het veld slaan met deze directe instructie en met de wind zwaar in de rug trokken onze helden de groene vesten aan. Na een kikkersprongwarming-up stond iedereen perfect in positie. Spelleider Rogier kreeg direct te maken met spelers die zeer aan elkaar gewaagd bleken. Lina in het doel, Britt in de verdediging, Evi in het midden en Freek, Karst en Luuk in de aanval bleek een perfecte combinatie. Dat kwam ook doordat we afgelopen woensdag drie op een rij hadden gespeeld, nadat geen enkele ouder een juiste visuele weergave van de trainingsoefening had ingezonden. We hebben het u dus nu makkelijker gemaakt. Het gaat om negen pionnen (3 bij 3) waarbij u een hesje moet leggen om een pion. Als u een hesje om de pion heeft gelegd rent u gauw terug naar uw team (high five) en dan gaat het volgende teamlid. Het spel wordt in twee teams gespeeld, waarbij het team dat het eerste drie op een rij heeft wint.

  Het is ook een leuke activiteit voor het hele gezin, bijvoorbeeld in de tuin. Stuur dus gerust foto’s van uw drie-op-een-rij-overwinning in en schrijf erbij in hoeveel seconden u uw man of vrouw versloeg. Het mag uiteraard ook online gespeeld worden. Terwijl u deze opdracht laat bezinken gaan we terug naar het veld. Op dat roemruchte veld 3 bleek namelijk een hele andere wedstrijd dan vorige week te zien. Het huisje was weer groot en klein op het juiste moment en de spelers hadden er overduidelijk veel zin in.  De JO8-4 bleek vooral uit te blinken in positiespel, waardoor de eerste goals ook terecht voor hun waren. De JO8-5 kwam uiteindelijk nog terug, maar moest op de valreep de winst uit handen geven. 6-4 voor de JO8-4.

  Aan de andere kant van het veld speelden de MP’s tegen de JO8-6, waarbij spelleiders Yaja en Anna hun uiterste best deden om hun teams de goede kant op te sturen. En waar staat MP toch voor?? Nu ik terugkijk in het archief met ingezonden brieven zie ik naast Mega-Presteerders, Micro-Potentials en Mini-Players gelukkig de juiste naam: Mini-Pupillen. De winnaars krijgen mijn rode RCL-hesje toegezonden.

  Fijn weekend,

  Maarten Algera