• Het was nog even spannend hoeveel spelers RCL JO19-2 vandaag aan de aftrap zou kunnen brengen. De fysieke en intense wedstrijd van vorige zaterdag had in de loop van de week nog z’n sporen nagelaten. Twee ervaren middenvelders kampten op vrijdag nog met pijntjes en een derde middenvelder kreeg pas op vrijdagavond na een negatieve test ‘clearance’ van de GGD om de quarantaine te verlaten. Toch verzamelden uiteindelijk alle 15 fitte spelers zich op het prachtige maar kletsnatte en bar koude complex van VVSB.

  RCL startte de wedstrijd, bij een koude wind, aanhoudende regen en een temperatuur van 3 graden Celsius, met Meshaal op doel, Simon, Tim, Jaïr en Bilal achterin, Tom, Gent en Dimas op het middenveld en Levi, Kjell en Joran als de aanval. Floris was de eerste vlaggenist van dienst. VVSB begon na de aftrap direct met fel en hoog druk zetten, maar RCL wist zich daar knap onderuit te voetballen en combineerde zich van achteruit knap naar voren, waar Gent het eerste schot op doel van de wedstrijd afvuurde. De keeper had de nodige moeite met de bal, DImas was er als de kippen bij om de rebound binnen te knallen. 0-1 met nog geen twee minuten gespeeld en de allereerste kans direct verzilverd. Dat was nog eens een goed begin van de JO19-2!

  VVSB had moeite een antwoord te vinden op het spel van RCL, dat kort na de openingsgoal opnieuw gevaarlijk werd toen Gent een aantal man voorbij slalomde en de bal hoog voorgaf. De kopbal van Tom ging net naast. Gent werd gehaakt op de achterlijn, de vrije trap die volgde werd bij de tweede paal net naast het doel getikt. Aanvallend wist VVSB daar niet heel veel tegenover te stellen, al had de RCL-verdediging soms nog best wat te stellen met de rappe en handige linkerspits. Het enige wapenfeitje van de paarshemden was een ver afstandsschot, dat een vrij makkelijke prooi voor Meshaal was. Tim veroverde op eigen helft de bal en speelde Gent aan. Die had alle ruimte om open te draaien en met een uitstekende pass Joran op avontuur te sturen. Op het juiste moment volgde een ‘balletje breed’ en Kjell kon de 0-2 eenvoudig binnen tikken.

  VVSB probeerde wel wat verweer te bieden, al werd het druk zetten op de bal snel minder en minder. Maar waar de passing bij RCL nog wel eens onzuiver was zag dat er best aardig uit bij de Noordwijkerhouters. Ze sloegen graag het middenveld over, maar al die lange ballen waren zuiver en doorgaans in de voeten van de aanvallers. Met name de watervlugge linkerspits bezorgde de RCL-verdediging veel werk. Een gevaarlijk uitziende VVSB-aanval werd door RCL ten koste van een hoekschop afgeslagen. Even later was het de andere centrale verdediger, Jaïr, die voor een aanvaller kwam en zo een lange bal onderschepte. Kjell werd aangespeeld waarna de bal werd teruggelegd op Gent. Die zag ruimte voor een solo, legde wat verdedigers in de luren en prikte de bal rustig buiten bereik van de keeper in de uiterste hoek.

  Direct na de derde RCL goal was het tijd voor de eerste wisselronde, en met de verse – en nog relatief droge en warme – krachten in het veld ging RCL aanvankelijk zeker niet minder voetballen. Eerst zagen we een mooie pass van Tom, nu spelend vanaf de rechterkant van het middenveld, die Gent bij de penaltystip helemaal vrij zag staan. Het was net te moeilijk om de hoge bal onder controle te krijgen, daar kwam VVSB goed weg. VVSB vierde uitbundig een doelpunt uit een snelle tegenaanval nadat Meshaal redde op een hard schot maar de bal voor de voeten van een andere aanvaller tikte. Tót het moment dat de scheids attent gemaakt werd op vlaggenist-van-dienst Dimas, die de scheids rustig en gedecideerd toelichtte hoe en wanneer de doelpuntenmaker buitenspel stond. Knap gedaan!

  RCL kreeg alle tijd en ruimte om te voetballen, net als twee weken geleden tegen Foreholte, en in korte tijd vond het team nog twee keer het net. Eerst was het Gent die de bal na een afgeslagen RCL hoekschop met een fantastische curve in de rechter kruising krulde. En luttele minuten daarna werd Jayden ongedekt gelaten en nadat hij werd aangespeeld met een afgemeten crosspass had hij ruim de tijd om de keeper te verschalken met een bal in de lange hoek. Na deze 0-5 was er wat verwarring, VVSB leek de keeper te wisselen – of toch niet?? Er was in ieder geval een boel gehannes met keepershandschoenen en het spel lag even stil. Iets wat niet bepaald bevorderlijk was voor de kleumende spelers in het veld natuurlijk.
  Na deze korte onderbreking was de concentratie even weg bij RCL, zo leek het. De passing was ondermaats, wat veelal leidde tot balverlies, en de aansluiting tussen de linies was even zoek, waardoor er zomaar af en toe grote gaten ontstonden. Uit een counter scoorde VVSB de 1-5, maar dat was niet genoeg om RCL weer scherp te krijgen. Bij de eerstvolgende VVSB-aanval werd de 2-5 namelijk weer veel te makkelijk weggegeven. RCL zette maar weer een beetje aan en liet de slordigheden wat achterwege. Een mooie aanval begon bij Rishendel op links en na een één-tweetje van Roy en Kjell kon de opgestoomde centrale verdediger eenvoudig afronden alsof het een trainingspotje betrof.

  De aansluiting tussen met name de verdediging en het middenveld bleef een puntje van aandacht en zorgde ervoor dat de verdediging af en toe de handen meer dan vol had. Eerst wist de goed doorgelopen Jaïr een bal van de lijn te halen nadat de uitkomende Meshaal omspeelt was, maar even later verdween een zondagsschot vanaf de punt van het strafschopgebied zomaar in de bovenhoek, net buiten bereik van Meshaal. Het laatste doelpunt van deze bar koude en kletsnatte eerste helft was toch echt voor RCL. Een vrije trap van Jaïr vanuit de verdediging naar Rishendel, die vaak alle tijd en ruimte kreeg van zijn directe tegenstander, was het begin van een prima aanval. Rishendel speelde Kjell in de diepte aan, en precies op tijd volgde een tikje breed op Joran. Afronden was ook deze keer geen probleem, waardoor de ruststand 3-7 was. Volledig doorweekt zochten de spelers van beide teams de kleedkamer op om even een beetje op temperatuur te komen.

  Tijdens de rust verbaasden we ons toch ook weer over de geringe tegenstand, in de zin dat na het fysieke begin ook VVSB RCL JO19-2 werkelijk alle gelegenheid bood om lekker te combineren. Alle tijd en ruimte om lekker te voetballen. En dan te bedenken dat VVSB in deze competitie tot vandaag toch ook al twee wedstrijden gewonnen had. Dan was de weerstand in de bekercompetitie eerder dit seizoen doorgaans toch een stuk steviger. Daarnaast was het team uit Leiderdorp ook efficiënter dan we eerder wel zagen, er waren veel minder kansen nodig geweest om liefst zeven keer het net te vinden.

  Na de rust was het spelbeeld een stuk rommeliger dan in de eerste helft. Er was een soort evenwicht, zonder uitgespeelde kansen aan beide kanten. Meshaal moest een aantal malen de bal uit de hoek tikken na een schot van afstand en een vrije trap. Levi, tijdelijk als diepste spits spelend, zette druk op de bal, ging goed door en veroverde de bal. Er volgde een lange sprint richting de keeper, die zich in de baan van het schot wierp. De rebound was voor Joran, die dacht de bal subtiel in het net te tikken. De keeper was immers bepaald niet in de buurt. Langs de lijn telden we ‘m dus al, maar de bal was te subtiel ingeschoten, en kon vlak voor de doellijn worden opgepikt door een verdediger. Minuten later wist ook de opgestoomde back Simon de keeper niet te verschalken, het was Jayden die uiteindelijk de trekker weer eens overhaalde na een aanval over rechts, die begon bij Tom waarbij Levi de crosspass van Joran slim liet lopen zodat Jayden de bal makkelijk in de lange hoek kon schieten.

  Ondanks dat het team wat onrustig voetbalde was RCL duidelijk de dominante partij. Er waren niet heel veel vermeldenswaardige hoogtepunten te zien, de waterkoude omstandigheden speelden beide teams duidelijk parten. Heel veel uitgespeelde kansen voetbalde het rood-witte team zich dan ook niet bij elkaar, pas in het laatste kwart viel er weer wat te genieten. Kjell onderschepte een slecht genomen achterbal, ging op de keeper af en legde opzij naar Levi: 3-9. Een voorzet van Jayden werd bijna in eigen doel gelopen, voordat er toch ook weer een doelpunt aan de andere kant viel. Na een redding van Meshaal op een afstandsschot belandde de bal voor de voeten van een aanvaller, die makkelijk binnen kon tikken.

  Het laatste doelpunt was alsnog voor RCL, het was Gent die na een aantal passeeracties de bal vanaf een afstandje opnieuw in de uiterste hoek van het doel mikte. In het restant van de wedstrijd probeerde RCL het met name van afstand, soms zelfs van heel ver, om de vers ingebrachte keeper te testen. De scheids was er waarschijnlijk ook helemaal klaar mee, en floot de wedstrijd, die natuurlijk al een hele tijd volstrekt geen spanning meer kende, enige minuten voor tijd af. Zowel de door en door koude en natte spelers als het weinige publiek – alleen de meegereisde Leiderdorpse ouders – snakten naar het einde. En een beetje warmte…

  Vandaag ging de veelscorende koploper in de vierde klasse 01 (maar niet in verliespunten overigens) RCL JO19-2 gewoon door met veel scoren, al werden de tegendoelpunten af en toe ook veel te makkelijk weggegeven. De omstandigheden waren bar en boos, complimenten hoe het team zich daar doorheen heeft geslagen.
  Voorlopig ziet het er naar uit dat alle trainingen door de gisteren afgekondigde corona maatregelen komen te vervallen. Het is zelfs de vraag of de wedstrijd van zaterdag kan doorgaan, omdat het laatste fluitsignaal normaal gesproken ergens tussen 17:15 en 17:30 zou klinken. Dat is net na de afgekondigde ‘sluitingstijd’, dus het is even afwachten hoe de dingen gaan lopen komende week. We houden jullie uiteraard op de hoogte. Tot snel!

  Arjen