• De vaste volgers van de helaas beperkte hoeveelheid verslagen weten dat hierin het eigenlijke voetbal vaak wat ondergeschikt is. De verslagen gaan meestal over randzaken. Soms een kwinkslag, soms wat cynisch, soms wat sarcastisch, en heel af en toe lichtelijk confronterend maar meestal wel accuraat. Om met dat laatste te beginnen, een excuus mijnerzijds is bij deze op “haar” plaats. Om in het 1e verslag na 4 wedstrijden de teamnummers nog verkeerd te schrijven, tot 2x toe, is wel bijzonder, sorry. Deze meiden zijn de O17 inmiddels wel voorbij.

  Die nummers zijn overigens vrij essentieel. De voorbije periode las ik verschillende leeftijdscriteria voor het al dan niet bij uitwedstrijden als begeleider kwalificeren van rij-ouders. Op internet circuleerden JO(jeugd onder)-17 en de leeftijdsgrens t/m 17 jaar. Hardop denkend, als je speelster zelf net haar rijbewijs heeft en rijdt, en je als ouder wettelijk verplicht mee moet als begeleider, wat zijn dan de regels (nb: credits voor deze terechte vraag van dochterlief).

  Gelukkig geeft de KNVB-app als stelregel dat het gaat om “jeugdspelers t/m 19 jaar”. Het glas is halfvol dus we volgen wat de KNVB zegt, t/m 19 jaar geeft mij nog vele jaren respijt, althans voor de uitwedstrijden dan…..

  Op het terrein van Die Haghe lijkt men het met de Corona-maatregelen niet zo serieus te nemen, maar zoals altijd blijkt dat een voorbarige conclusie. Ik begrijp later dat het een Gemeenteterrein is waarop meerdere verenigingen huizen, dus ballotage bij het hek mag niet eens. En daarbij komt dat het aantal toeschouwers op twee handen te tellen is. We schuilen bij aankomst in het clubgebouw, met WC maar zonder koffie. Het is niet anders.

  Eén van de randzaken is iets dat Cruijf gezegd zou kunnen hebben. “Voor een wedstrijd heb je twee elftallen nodig”. Normaliter is het de A4 op, de juiste afslag richting Kijkduin nemen, twee Haagse koffietenten langs en aan het eind naar links. De weg heen is vandaag, alhoewel niet onverwacht en gepland, een wat grotere uitdaging. Het is giga-druk, en het weer slaat in de loop van de middag om naar flinke buien wat ook niet helpt. Grappig detail, de tegenstander van twee weken geleden, Nieuwerkerk, speelt haar wedstrijd tegen het door Corona geteisterde maar inmiddels gelukkig weer opgeknapte Graaf Willem VAC II. Onze route voert daar langs dus alles wat RCL heet ziet dat blijkt later. Gelukkig zijn alle 13 meiden uiteindelijk (net) op tijd. De tegenstander is niet lullig en geeft ons team extra tijd, de wedstrijd begint uiteindelijk een klein kwartier later dan gepland.

  Nog zo’n randverschijnsel. Die Haghe had wat moeite een scheidsrechter te vinden. Uiteindelijk is een vader gevonden die het wel wil doen. Mochten er mensen hebben gezien dat iemand van RCL de scheidsrechter een muntje overhandigde, dat klopt, en nee het was geen omkoping. Het beste bewijs daarvoor gaf de men zelf denk ik. De beste man had een fluit maar geen muntje. De 50 cent is achteraf geen hele goede investering gebleken. Het muntje verdween in de achterzak om daar nooit meer uit te komen. En met 1,5 meter afstand heb ik het ook zo maar gelaten. Zonder resultaat, dat dan weer wel.

  De wedstrijd dan. RCL begint niet sterk. Die Haghe is de eerste 25 minuten de bovenliggende partij zonder tot echt hele grote kansen te komen. Helaas zijn zij het wel die als 1e scoren. Een snelle uitbraak, niet de laatste van de dag, leidt tot de 1-0. Niet lang daarna wordt een vrije trap vanaf een meter of 25 vlekkeloos binnengeschoten voor de 2-0. Het tweede deel van de 1e helft is wat mij betreft duidelijk voor RCL. Een bal op de paal is een 1e waarschuwing, en gelukkig wordt ook de 2-1 nog binnengeschoten wat ook de ruststand zal zijn. In de 1e helft is er nog een opstootje waarbij 1 dame van ieder team mag afkoelen. Niet alleen het muntje is niet bij de hand, de kaarten ook niet. Misschien gelukkig voor ons, wie zal het zeggen. Temeer blijkt dat een “kernkwaliteit” van ons team, het praten, door de meeste scheidsrechters niet op prijs wordt gesteld. Het zal tegen dovemans oren gezegd zijn maar ik doe het toch, doe het niet meiden ….., het werkt alleen maar in je nadeel. Dus incasseren, wonden likken, en onverstoorbaar doorgaan. En laten we nog steeds niet vergeten, als deze man het niet had gedaan was er überhaupt niet gespeeld.
  Het lekkere zonnetje van de ochtend heeft voor de wedstijd al plaatsgemaakt voor regen, en in de 2e helft komt het echt met bakken uit den grijze hemel. De olifantenpaadjes langs de lijn worden door de beide vlaggers van dienst op alle mogelijke wijzen omzeild. Wonder boven wonder blijven zij overeind, hetgeen niet voor alle meiden geldt tot grote hilariteit bij de meiden zelf. Witte broekjes aan beide kanten zijn onherkenbaar. Gek genoeg heb ik medelijden met de terreinknecht die maandag weer aan het werk zal moeten.

  In de tweede helft is het Die Haghe wat de klok slaat. Keer op keer weten zij de vrije vrouwen te vinden met splijtende steekpasses die precies goed vallen. Er kan aan RCL-zijde echt niet één keer voor buitenspel worden gevlagd, en meerdere van die keren volgt er ook direct een goal uit. De kansen die ze krijgen worden feilloos benut. Ik kan er niet omheen dat de scheidsrechter van dienst zijn best doet maar een, laten we het zo formuleren, hier en daar wat opmerkelijke wijze van observeren heeft. Voor de helderheid, deze wedstrijd verliest RCL op kwaliteit en niet op de scheidsrechter, maar het helpt niet. Bij één doelpunt is een dubieuze beslissing leidend. In een duel wordt opzichtig getrokken, met name van de zijde van de tegenstander, maar de vrije trap gaat niet naar ons. De daarop volgende bal wordt hoog binnengeschoten. Welk doelpunt het was weet ik niet, de einduitslag zal uitkomen op een afgetekende 6-1.

  Als laatste, de wedstrijd hiervoor was tegen het eerder gememoreerde Nieuwerkerk. Normaliter een tegenstander van formaat die op voorhand de favoriet zou zijn. In die wedstrijd, op veld 5, staan onze meiden binnen no-time met 4-0 voor. De goals vallen bij bosjes uit snelle uitbraken. Die wedstrijd wordt nog ongemeen spannend. Ik geloof dat het bij rust 5-1 voor ons was, in de tweede helft komt het 5 minuten voor tijd nog tot 5-4. Gelukkig blijft dat zo. Graaf Willem houdt Nieuwerkerk vandaag op 2-2, ook lichtelijk verrassend zou je zeggen.

  Het is met spanning uitkijken naar de PersCo van aanstaande dinsdag. Laten we hopen dat het geen E-competitie gaat worden.

  Erik

  Naschrift: vanwege traagheid bij de schrijver dezes is de PersCo eerder dan dit verslag, en de conclusie van de PersCo is helaas dat dit voorlopig ook het laatste verslag van een wedstrijd zal zijn. Blijf allen gezond en let op elkaar.